Viski je ena izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač.

Preverite, zakaj vam kakšen kozarček na teden ne bo škodil - seveda pod pogojem, da res ostanete pri enem kozarčku.

 1. Je nizkokaloričen

Če ga primerjamo s pivom, koktejli ali vinom, vsebuje občutno manj kalorij in sladkorja.

2. Zmanjša možnosti za nastanek krvnih strdkov

Viski lahko pravzaprav izboljša zdravje srca, s čimer se pohvalita le še vino in temno pivo. Viski bo zmanjšal možnosti za nastanek krvnih strdkov, omejil bo možnosti za pojav kapi ali srčne kapi. Antioksidanti bodo preprečili zamašitev arterij in pospešili nastanek dobrega holesterola.

3. Preprečuje nastanek rakotvornih snovi

Je bogat z elaginsko kislino, antioksidantom, ki preprečuje nastanek rakotvornih snovi. Hkrati pa lahko zniža oksidacijo v vašem telesu.  

4. Zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Študija iz leta 2003 je pokazala, da lahko zmerno uživanje viskija celo zmanjša tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence. Poleg tega pa bodo antioksidanti poskrbeli za hitrejše kroženje krvi, kar bo vplivalo na izboljšanje spomina.

5. Zmanjšuje tveganje za kap

Ne zmanjšuje le možnosti za nabiranje holesterola, ampak pomaga tudi pri odstranjevanju tistega, ki je že prisoten v arterijah. Hkrati pa pomaga tudi pri sproščanju arterijskih sten. Eden izmed boljših učinkov viskija je torej manjše tveganje za kap.

6. Zaleže v boju proti napetosti

Stres je pogosto povod za mnoge bolezni. Viski zmanjšuje anksioznost in pomaga pri sprostitvi živčnega sistema ter telesa. Če ste napeti, vas bo kozarček viskija sprostil in pomiril.

7. Pomaga pri prebavi

Viski so dolgo časa uporabljali kot zdravilo za boljšo prebavo. Običajno so ga zaužili po obroku, saj je pomagal sprostiti telo po težko prebavljivi hrani. Prav tako zmanjšuje apetit, nas odvrne od prenajedanja in zmanjša možnost za bolečine v želodcu.

8. Podaljšuje življenjsko dobo

Hranilne snovi zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni, kar vpliva na podaljšanje življenjske dobe.

9. Diabetikom kakšen kozarček ne bo škodil

Ker ne vsebuje ogljikovih hidratov, si diabetiki lahko občasno privoščijo kakšen kozarček, saj ta ne bo vplival na raven njihovega krvnega sladkorja.

Povzeto po: Truth-code.com