Izšla je tretja knjiga iz serije knjig o prehrani LCHF.

Dietetikoma Staši in Gašperju Gromu, sicer avtorjema knjige, je tokrat pomagala še njuna dolgoletna prijateljica in odlična ljubiteljska kuharica Tea Maherl. Nastala je knjiga z recepti za jedi brez žit, škroba in dodanega sladkorja oziroma za jedi s čim manjšo količino ogljikovih hidratov. To so recepti po načelih prehranjevanja LCHF (low carb, high fat - malo ogljikovih hidratov, veliko maščob) oziroma ketogene diete.

O tem, kaj je prehrana LCHF, sta avtorja že obsežno pisala v prvih dveh knjigah - več si lahko preberete v člankih:

Ne bo odveč, če tukaj spomnimo, kakšna so osnovna pravila LCHF prehrane: uživajte maščobno-beljakovinska živila in se izogibajte hrani z veliko sladkorja in škroba ter vsej hrani, pripravljeni iz žit. Predvsem pa si je dobro zapomniti, da tovrstna prehrana ni visokobeljakovinska oziroma izrazito mesna prehrana - pravzaprav je idealna prehrana LCHF najbolj podobna lakto-ovo vegetarijanstvu (lakto-ovo vegetarijanci v svojo prehrano poleg živil rastlinskega izvora vključujejo tudi mleko, mlečne izdelke in jajca).

Demoniziranje maščobe

Dejstvo je, da smo maščobe v zadnjih desetletjih po krivici demonizirali, pogosto tudi zato, ker se nam zdi logično, da če jemo mastno, bomo zamaščeni. "A fiziologija ne deluje po tej preprosti logiki. Uživanje maščob nam - ravno nasprotno - pomaga telo navaditi na to, da za energijo uporablja prav mačobo. Izjemno blagodejna posledica te nove navade je, da telo lažje in učinkoviteje za energijo uporablja tudi lastne maščobe, shranjene v telesnem maščevju," je zapisano v knjigi. Po prilagoditvi prehrane v smeri večinskega uživanja maščobe se na to v nekaj dneh prilagodi tudi naša presnova - če je maščob v prehrani dovolj in ogljikovih hidratov minimalno, najprej porabimo obstoječe zaloge gluktoze v telesu, ko pa teh zmanjka, telo začne uporabljati maščobe. Ampak - ne konča se pri tem! Pri presnovi maščob začnejo nastajati ketonska telesca, ki imajo številne pozitivne učinke na delovanje telesa:

  • izboljšajo delovanje možganov
  • zmanjšujejo apetit
  • z delovanjem na izražanje genov ohranjajo zdravje in podaljšujejo življenje

Če zmanjšamo količino zaužitih ogljikovih hidratov in pomanjkanje nadomestimo z beljakovinami, teh ugodnih učinkov ni, zato je uživanje maščob nujno.

Prehrana LCHF v praksi - kako se je lotiti

Seveda je najpomembnejše vprašanje, kaj jesti in česa ne - pri prehrani LCHF je nekaj osnovnih živil, ki v idealnem jedilniku predstavljajo osnovo. Obstajajo tudi živila, ki jih ni prepovedano jesti, a niso najprimernejša (pisana zelenjava in stročnice, nekateri mlečni izdelki, nekateri oreščki). To pa še ne pomeni, da jih ne smete nikoli jesti - prav nasprotno: prehrana mora biti raznovrstna, a ta živila uživajte zmerno - včasih in manj, kot ste bili tega vajeni v "tradicionalni" prehrani. V knjigi najdete tabele priporočenih in prepovedanih živil, podrobneje pa so tudi predstavljene skupine živil. Če razmišljate o spremembi prehrane, vam bodo ti podatki in napotki prišli še kako prav.

Kako pa je s sladicami? Ja ali ne?

Sladice je možno narediti tako, da ustrezajo načelom prehrane LCHF - take sladice minimalno vplivajo na krvni sladkor in inzulin. A pri uporabi teh jedi velja opozorilo: na začetku in če se po načelih LCHF prehranjujete s posebnim ciljem, se jim izognite. Od sladkega okusa smo pogosto odvisni, te odvisnosti pa se je pametno znebiti, LCHF sladice nas spominjajo na živila, ki se jim želimo odpovedati in nas lahko zapeljejo na stara pota. Najprej je treba telesu dati čas, da se navadi na presnovo zaužitih in lastnih maščob. Ko pa ta način prehranjevanja enkrat osvojimo, si jedilnike občasno lahko popestrimo s tako imenovanimi LCHF ponaredki tradicionalnih jedi in slaščic. V pokušino vam ponujamo recept za sladico iz knjige Bemumast 3:

Kroglice s temno čokolado in čilijem

Sestavine za 20 kroglic:

  • 200 g temne čokolade
  • 120 ml sladke smetane
  • 1 žlica sladila Sukrin Melis
  • četrt žličke mletega čilija
  • 1 žlička cimeta
  • kakav v prahu za valjanje kroglic

Priprava:

Temno čokolado sesekljamo. Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja, nato odstavimo in vanjo vsujemo temno čokolado. Nežno premešamo, da nastane homogena masa. Dodamo cimet in sladilo Sukrin Melis. Mlet čili dodajamo postopoma in vmes pokušamo. Maso za 1 uro shranimo v hladilnik, nato z žličko zajemamo majhne kupčke, ki jih z dlanmi oblikujemo v kroglice velikosti oreha in povaljamo v kakavu v prahu. Kroglice do postrežbe hranimo v hladilniku.

čokoladne kroglice

Prehrana LCHF je čedalje bolj priljubljena - popularizirajo jo tudi zvezdniki

V prid koristi prehrane LCHF ne govorijo samo raziskave. Zaradi veliko primerov uspešnih preobrazb iz prakse se za ta korak odloča čedalje več ljudi. Seveda so svoje dodali zvezdniki, saj se številni prehranjujejo po teh principih.

Med njimi so razvpita ameriška starleta Kim Kardashian, ki je po rojstvu drugega otroka shujšala z nizkohidratno in visokomaščobno prehrano, nanjo prisega tudi Halle Berry, ki ima sladkorno bolezen tipa 1, brazilska manekenka Adriana Lima, pevka Rihanna, igralka Gwyneth Paltrow in še mnogi drugi.

Kim Kardashian

Marsikdo se čudi, da je pevec Mick Jagger kljub častitljivim letom še tako zelo poskočen (na odru in tudi sicer) - prehranjuje se po načelih LCHF. Ne moremo niti mimo športnikov: superzvezdnika lige NBA, LeBron James in Kobe Bryant sta se prav tako odločila za tovrstno prehrano.

Če o sprembi prehrane razmišljate tudi vi, bo morda knjiga Bemumast 3 kot nalašč za vas, saj vas bo opremila z znanjem in recepti. Če vas zanima več o tovrstni prehrani, obiščite spletno stran http://www.lchflove.si/. Na njej boste našli še druge podrobnosti, nasvete in recepte.