Pozitiven in human odnos do živali ter kultiviranost in urejenost institucionalne zaščite ter tovrstne zakonodaje je dober pokazatelj splošne kulturne ravni posameznega družbenega okolja.

Na to temo bo v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani v ponedeljek, 16. oktobra ob 1¸8. uri potekalo predavanje antropologinje dr. Katerine Vidner Ferkov in Ksenije V. Kutlačić iz zavoda Koki.

Zavod Koki je nastal kot odgovor na pogosto nehumano ravnanje z živalmi in temeljno sporočilo predavanja je, da je zaščita živali povezana tudi z zaščito človeka. Tako kot se v  posamezni družbi godi živalim, tako se običajno godi tudi ljudem. Tudi v sodobni  neoliberalni dobi ima humanost žal še zmeraj zelo malo prostora, saj v družbenem okolju prevladuje materializem in nenehna želja po dobičku. 

Predavanje je tematsko razdeljeno na dva dela. Antropologinja dr. Katerina Vidner Ferkov bo predstavila teoretski okvir postmoderne družbe in mesto človeka in živali v njej, Ksenija V. Kutlačić pa bo predstavila delovanje zavoda in njegova prizadevanja ter problematiko našega odnosa do rejnih živali oziroma živali nasploh. Predavanje sodi v sklop projekta Mestne knjižnice Ljubljana Pravice živali