Kozarček piva na pomladanskem sončku, na balkonu ali pa v lokalu. Čudovito.

Toda vsaka vrsta piva se ne poda k vsaki jedi. Zbrali smo nekaj najboljših kombinacij.

Pils

Je zares vsestranski. Pivo ima grenak in svež okus. Sijajno se poda k ribam, aromatičnim sirom, azijskim in mehiškim jedem. Dober je tudi za peko na žaru. Hladen pils lepo dopolni tudi steake in perutnino in pa tudi solate.

Ale

Lahko in osvežilno grenko pivo se poda predvsem k pečenim ribam ali mesu. Dopolni tudi okuse aromatičnih sirov in enolončnic.

Svetlo pšenično pivo

Ima osvežilen okus, zato se izvrstno poda k lahkim jedem, kot so juha, solate, vegetarijanske glavne jedi in kuhane ribe ali pa perutnina. Poda se tudi k sladkim poobedkom.

Temno pšenično pivo

Ima močnejši okus kot svetlo in ima lahko tudi lahno dimljen ali karamelni okus. Zato je izvrsten ob krepkih jedeh, na primer divjačini in enolončnicah, poda pa se tudi h kruhu.

Pivo bok

Pivo ima zelo poln okus in taka mora biti tudi jed: steaki, divjačina in sladice ne zaidejo v nevarnost, da bi jih ta napitek zasenčil.

Export pivo

Njegov blagi okus po sladu je primeren za nevsiljivega spremljevalca solat, rib, morskih sadežev in blagih sirov.

Temno pivo

Ima sladkasto aromatični okus in je sijajen napitek k (belim) klobasam, nedeljskim pečenkam in krepkim enolončnicam.

Naj, naj, najboljša novica!

Brie! Kamamber! Čedar! Sir je slasten, pa vendar se ga je tako dolgo držal slab sloves. Prihaja pa razveseljiva novica!

S sirom je vse boljše. Dobro, ne čisto VSE, vendar pa so čedar, mehka gavda, aromatični trdi siri, slan parmezan, maslen brie in nežni kamamber tako zelo slastni.

Sir je dolgo veljal za ne tako zelo zdravo živilo. Češ da je premasten in preveč kaloričen. Vendar pa so znanstveniki graške univerze ugotovili, da sir zvišuje pričakovano življenjsko dobo in da zmanjšuje tveganje za raka jeter.

Sir zmore vse – celo podaljšuje življenje

Sir namreč vsebuje t. i. spermidin povezavo, ki ustavi repliciranje poškodovanih jetrnih celic. Tako lahko preprečuje fibroze (kopičenje brazgotinastega tkiva, ki se pojavi pri večini jetrnih obolenj) in hepatocelularni karcinom, ki je najpogostejša oblika raka jeter.

Testi se sicer še vedno izvajajo na miših, vendar pa so znanstveniki prepričani, da lahko rezultati veljajo tudi za ljudi.

Še za tolažbo, če ravno niste ljubitelj sira: znanstveniki so poleg tega ugotovili, da ima uživanje gob, soje, stročnic in polnozrnatih izdelkov podobne učinke.

Za vse druge pa velja: hitro po sir, da skupaj dočakamo 100 let!

Liza - 20/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 20/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.