Preverite, kaj pravijo zvezde in katero vino naj bi vam bilo pisano na kožo.

Oven

Vaša pijača: oranžna vina

Zakaj: Enostavno niste človek, ki bi se izgubil v množici, zato je za vas najbolje, da v svetu rdečih in belih vin izberete tisto, ki izstopa – oranžno. Skovanka oranžna vina je precej nova, rodila se je med praktičnimi Anglosasi, da so natančno označili skupino vin iz grozdja belih sort vinske trte, za katere je v fazi predelave značilen daljši stik mošta z jagodnimi kožicami. Gre za predelavo belih vin po postopku za rdeča, pravzaprav pa za tradicionalni pristop, saj so tudi bela vina nekoč dalj časa puščali v stiku z jagodnimi kožicami. Ovni boste znali ceniti nekaj tako posebnega in drugačnega.

Bik

Vaša pijača: barolo

Zakaj: Biki pač vedo, da popolnosti ne moremo dobiti na silo in na hitro. Barolo je vrhunsko rdeče vino, ki ga v deželi Piemont v severozahodnem delu Italije pridelujejo iz sorte grozdja nebbiolo. Je močno vino z bogato aromo, visoko alkoholno stopnjo in čudovitim cvetličnim vonjem, najboljše pa je, če nanj počakamo vsaj tri leta, da se lepo postara in dozori. Barolo je vino, ki se tako kot biki staro lepo, dostojanstveno in brez velikih znakov staranja. Priporočamo letnik 1998.

Dvojčka

Vaša pijača: chenin blanc

Zakaj: Želite izkusite vse, kar ponuja življenje, rutina pa vas na smrt dolgočasi. V nasprotju z drugimi mednarodnimi sortami se chenin ni kaj dosti širil po stari celini, je pa zato mnogo bolj pogost v novem svetu, še posebej v Južni Afriki, kjer ga imenujejo steen, najdemo pa ga tudi v Kanadi, na Novi Zelandiji, v Argentini in celo na Kitajskem. Začetki sorte menda segajo v 9. stoletje. Osnovni opis bi bil, da gre za nearomatično, nevtralno sorto, ki daje vina lahkega do največ srednjega telesa. Odlično se poda k sušiju.

Rak

Vaša pijača: zinfandel

Zakaj: Raki so znani po tem, da težko prebiješ njihov oklep, a ko si jim enkrat blizu, so najbolj prijazni in najbolj gostoljubni ljudje. No, vino zinfandel je prav tako – če naredite požirek takoj po tem, ko ste odprli steklenico, boste začutili le alkohol. Če mu daste vsaj 30 minut, da se navadi na svojo odprtost, boste začutili vse njegove okuse in arome, ki bodo ostali v vaših ustih še dolgo po pitju.

Lev

Vaša pijača: peneče se vino

Zakaj: Ste polni življenje, neskončno radi praznujete in slavite vse, kar dobrega ponuja življenje, zato ne obstaja druga najboljša pijača za vas. Kozarec penečega se vina je popoln za vašo odprto in velikodušno naravo. Poleg francoskega šampanjca vam priporočamo špansko cavo. Ne pozabite – steklenice s penečimi se vini je najbolje hraniti v popolni temi, kar še posebno velja za najdražje, saj so vina občutljiva za svetlobo, ki lahko povzroči neprijetne 'reduktivne' vonje, ki spominjajo na gumo ali čebulo. Po nakupu je treba peneče se vino samo še dobro ohladiti in ponuditi v primernih kozarcih, če se le da, v obliki tulipana.

Devica

Vaša pijača: modri pinot

Zakaj: Device so natančne in dosledne, zato je za njih prav modri pinot, za katerega se točno ve, od kod prihaja in zakaj pri njem gre. Trta modrega pinota je vzgajana v različnih predelih sveta, vendar je večinoma povezana s francosko regijo Burgundija. Pridelava vina iz te trte je prvič omenjena pred več kot 2000 leti. Ampelografi navajajo, da je francoski pinot noir prednik vseh vrst pinotov oziroma burgundcev (sem spadajo seveda tudi bele sorte).

Tehtnica

Vaša pijača: rizling

Zakaj: Večina ljudi misli, da je rizling sladko vino, a v resnici se prilega prav k vsemu, celo k začinjeni hrani, ki se tepe s številnimi klasičnimi vini. Rizling lepo poudari lastnost tehtnic, da se razumejo praktično z vsemi ljudmi. Rizling je tipično vino, s katerim ne morete udariti mimo in paše k vsakemu jedilniku. Sorta je bila prvič omenjena leta 1435 kot zaloga v vinski kleti grofa Katzenelnbogna (v Porenju). Današnji rizling je bil prvič omenjen leta 1552 v knjigi botanika Hieronimusa Bocka.

Škorpijon

Vaša pijača: cabernet sauvignon

Zakaj: Saj veste, cabernet ne more razočarati in vas si nihče ne upa razočarati, saj imate precej nepredvidljiv karakter. Cabernet sauvignon je sorta rdečega grozdja, večinoma uporabljena za pridelavo vina in je v svetovnem merilu poleg chardonnaya ena najpogosteje gojenih trt. Mnogo znanih rdečih vin, med drugimi tudi rdeči bordeaux, vsebuje grozdje cabernet sauvignon. Pri nas je to glavna rdeča sorta vipavskega vinorodnega okoliša. Cabernet sauvignon lepo dopolnjuje mineštre s suhim mesom, srednje dozorele aromatične sire, začinjene goveje jedi in jedi iz divjačine.

Strelec

Vaša pijača: teran

Zakaj: Radi povezujete ljudi in slovenski teran je za večino tujcev tako poseben, da takoj stkejo vezi in navežejo pogovor – o teranu, seveda. Saj veste – ko naredite en požirek terana, bi najraje vse povabili na pršut in kozarec vina, da jim poveste, kako odličen teran ste kupili. Teran je tudi na ravni Evropske unije zaščiten kot vino iz čiste sorte refošk, pridelane na Krasu. Zaradi kraške prsti ima značilen okus, v primerjavi z drugimi vini pa vsebuje velik odstotek mlečne kisline. Aha in zelo pomembno – po nekaterih raziskavah je teran strašno zdravilno vino.

Kozorog

Vaša pijača: bordo

Zakaj: Bordeaux je vino, ki nikoli ne gre iz mode in prav nikoli ne ga ne pijejo ljudje, ki so brez stila. To je popolna klasika in seveda z razlogom – saj je vedno kvalitetno, tako kot dober Chanelov kostim ali Murina obleka. Francosko vinska pokrajina Bordo nosi ime po pristaniškem mestu Bordeaux, je verjetno med pivci vina najbolj želena in po svetu najbolj oponašana rdeča vina. Bordojec je že stoletja neke vrste blagovna znamka, ki jamči za kakovost in prestiž.

Vodnar

Vaša pijača: ekološka vina

Zakaj: Znani ste kot napredna oseba, ki ima v sebi veliko humanitarnega čuta, a veliko skrbi namenjati tudi ekologiji. Radi imate pravila in kakovost in ekološka vina so zelo strogo določena. Ekološko vinogradništvo se je z leti razvijalo in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja začelo dobivati tudi regulativo posameznih organizacij. Od leta 1991 ima Evropa enotne predpise glede ekološke pridelave grozdja. Od avgusta 2012 pa je lahko vino v Evropski uniji označeno z logotipom EU Organic, po naše ekološko, saj nova regulativa pokriva tudi vinifikacijo in kletarjenje. S tem je ekološko vino postalo celostno integrirano v evropsko zakonodajo. Pred tem je bil dovoljen izključno napis 'pridelano iz ekološkega grozdja'.

Ribi

Vaša pijača: pétillant-naturel (naravno peneče se vino)

Zakaj: Nekateri vinarji so začeli obujati stare tehnike, s katerimi vino dobi povsem drugačno teksturo in okus, prav tako pa ustvari neko novo, povsem drugačno zgodbo. In prav tako, malce drugačno vino je popolno za vas, ki ne marate predalčkanja. Pétillant-naturel v resnici ni nič novega, je ena najstarejših metod pridelave vina. To je naravno penjenje vin, ko vino ustekleničimo pred koncem fermentacije brez dodajanja kvasovk in sladkorja.

Foto Shutterstock

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.