1. februar 1922 – 19. december 2004

Renata se je rodila v italijanskem Pesaru, kot hčerka čelista in medicinske sestre. Starša sta se že pred njenim rojstvom razšla, Renata pa je z mamo živela pri starih starših v bližini mesta Parma. Peti je začela v lokalnem cerkvenem zboru, pri 13 letih pa jo je mama poslala na učenje klavirja v Parmo, vendar se je kmalu posvetila petju.

Sedemnajstletnica se je vpisala na glasbeni konservatorij, kjer sta jo petja učila Italo Brancucci in  Ettore Campogalliani. Svoj debi v operi je imela leta 1944. Preboj je doživela leta 1946 kot Desmonda v operi Otello.

Njen 'odkritelj' in eden največjih promotorjev, slavni dirigent Arturo Toscanini, je njeno petje označil za 'angelski glas'. Mednarodno slavo je požela v Londonu leta 1950. V svoji karieri je pela glavne vloge v skoraj vseh pomembnejših delih, ljubitelji opere pa so si jo zapomnili predvsem po izredno ekspresivnih interpretacijah Verdijevih in Puccinijevih oper.

Pogosto so jo primerjali z drugo slavno operno divo Mario Callas, čeprav sta imeli precej različna sloga petja. Sprva je bila njena matična opera milanska Scala, od leta 1955 pa je največ nastopala v newyorški Metropolitanski operi. Poročila se ni nikoli, čeprav je imela partnerje. Upokojila se je konec 70. let ter mirno živela v San Marinu. Umrla je v 82. letu starosti v San Marinu, pokopana pa je v družinski kapeli v bližini Parme.

Foto: Profimedia

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.