29. december 1934 - 13. februar 1967

Foruk se je rodila v glavnem mestu Irana Teheranu, kot tretji od sedmih otrok. Šolo je obiskovala 9 let, pri 16 letih pa je po dogovorjeni poroki sklenila zakon z znanim satirikom, deset let starejšim Parvizom Šapuro. Z možem sta se preselila na jug Irana v mesto Ahvaz, kjer je Foruk učila šivanja in slikanja. Leto po poroki je rodila sina, tri leta pozneje pa se je ločila. Možu je po zakonu pripadel otrok, tako da je sama odšla v Teheran ter začela pisati poezijo.

Prva njena pesniška zbirka Ujetnica (1955) je zaradi kontroverzne moderne poezije (z ženskim pogledom na svet) imela precej negativne publicitete. Leta 1958 je devet mesecev preživela v Evropi, kjer se je spoprijateljila z iranskim režiserjem in pisateljem Ibrahimom Golestanom, ki jo je zelo navdahnil ter prepričeval, da se še naprej svobodno izraža. Objavila je še dve pesniški zbirki, leta 1962 pa je posnela dokumentarni film Hiša je črna, ki govori o iranskih otrocih, ki so zboleli za gobavostjo.

Dokumentarni film je doživel velik odziv in bil nagrajen na številnih mednarodnih filmskih festivalih. Leta 1963 je objavila še svojo četrto zbirko pesmi, imenovano Drugo rojstvo. Umrla je pri 32 letih v prometni nesreči, ko se je z avtom umikala nasproti vozečemu avtobusu in se zaletela v zid. Danes Foruk skupaj s Parvin Etasami in Simin Behbahani spada med najpomembnejše moderne iranske pesnice.

Zanimivosti

• Njen brat je bil znan iranski pevec in politični aktivist Fereydon Farrohzad, sestra Pooran pa pisateljica in pesnica.

• Med snemanjem dokumentarnega filma je posvojila otroka.

• Svojemu sinu, ki se mu je morala odreči, je posvetila pesem z naslovom Pesem za tebe.

Foto: Profimedia.si

Liza - 2/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 2/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.