Zdravje

Alergija na cvetni prah

Kaj alergično stanje lahko poslabša?

Stres

Ameriški Znanstveniki, ki so se lotili raziskave kako vpliva stres na samo alergijo so ugotovili, da hormoni stresa povečajo število lgE-jev – proteinov v krvi, ki sprožajo alergijske reakcije na zunanje dejavnike. Zato je smiselno, da se v času, ko cvetijo rastline, na katere ste alergični, kolikor je le možno izognete stresu. To bo oblažilo alergijski nahod.

Kajenje

Kajenje občutno poslabša alergijske bolezni, prav tako pasivno kajenje. Zato je dobro, da se izogibate tako samemu kajenju, kot tudi prostorom v katerih se kadi. Kadar to ni možno, pa se takoj ko pridete domov umijte in iz prostora v katerem se zadržujete odstranite obleke, ki ste jih imeli na sebi.

Alkohol

Glede na študije Danskih raziskovalcev, imajo tisti, ki vsak teden uživajo alkohol, kar tri odstotke več možnosti, da bodo imeli težave s senenim nahodom kar čez vse leto. Problem je namreč v tem, da alkohol spodbuja izločanje tkivnega hormona histamina, ki je aktiven pri agresivnih alergijskih reakcijah. Z drugimi besedami povedano, pogosto uživanje alkohola bo pri tistih ki so alergični na cvetni prah, pospeševalo alergijske procese pri senenem nahodu in astmi, pa tudi pri kožnih alergijah.

Lončnice

Poleg dreves, trave in zunanjih rastlin lahko alergijo sprožijo tudi lončnice. Če se vam dogaja, da se vam v očeh naberejo solze in začnete kihati kadar se približati kakšni lončnici, ste najverjetneje nanjo alergični. Kar 75% ljudi, ki trpijo za alergijo na cvetni prah, je alergičnih vsaj na eno lončnico, za najbolj problematične pa naj bi veljale orhideje, sobne palme, fikusi in drevesa življenja.

Odlašanje s protialergijskimi zdravili

Ker protialergijska zdravila zavirajo izločanje histaminov, so ta najbolj učinkovita kadar jih začnete jemati še preden je alergija v polnem izbruhu in so vaše oči že vnete in rdeče, ter vas žgečka in srbi v nosu, kihanje pa se ne ustavi. Torej, začeti jih je potrebno jemati nekaj tednov preden rastlina na katero se alergični začne cveteti. Poleg tega pa je zelo pomembno, da zdravilo jemljete redno, saj boste v nasprotnem primeru alergijo le blago omilili, pa še to če jo boste dobro odnesli, možno je tudi, da vam zdravila ne bodo prav nič pomagala.

Pranje perila pri prenizki temperaturi

Cvetni prah se prime tudi na oblačila, zato se takoj ko pridete domov stuširajte in preoblecite. Obleke je potrebno oprati pri čim višji temperaturi in če je možno tudi na antibakterijskem programu

Nenatančna osebna higiena

V času, ko je vaša alergija na cvetni prah na vrhuncu je poleg redne osebne higiene dobro, da si čim pogosteje perete lase.

Bazeni s klorirano vodo

Ker plavanje v zaprtih kloriranih bazenih draži oči in dihala je velika verjetnost, da se bo seneni nahod poslabšal. Zato je smiselna primerna zaščita (očala za plavanje) in takoj ko je možno zamenjati notranjega za notranji bazen (najbolj idealno za nekloriran).

Kdaj zračiti stanovanjske prostore?

Ker se zračenju prostorov seveda ne moremo v celoti odreči je to najbolj pametno med 19:00 in 24:00 uro na podeželju in med 6:00 in 8:00 uro v mestu, takrat je koncentracija pelodov namreč najnižja.

Zgodnja diagnoza bolezni je pomemben faktor pri tovrstni alergiji. Pozimi se jo pogosto zamenja z drugimi okužbami in malokdo se zaveda, da alergija na pelode lahko nastopi tudi šele po 30. letu. Kadar opazite, da nahod v primeru deževja izgine je najbolje, da obiščete alergologa, ki vas bo testiral za preobčutljivost na kateregakoli od pelodov.

Kaj je navzkrižna alergija?

Dobro je vedeti, da se vsak drugi alergik poleg senenega nahoda dodatno odziva tudi na botanično sorodna živila, čemur pravimo navzkrižna alergija.

Spodnja tabela prikazuje pri katerih živilih je potrebno biti pozoren pri različnih tipih alergije.

ŽIVILA

ALERGIJA NA TRAVNATE IN ŽITNE PELODE: proso, riž, koruza, banane, ananas, kivi, peteršilj, timijan in pšenična moka

ALERGIJA NA DREVESNI PELOD: oreščki, jabolka, zelena, jagode, paradižnik, korenje in krompir

ALERGIJA NA ZELIŠČNE PELODE: kamilica, kumina, koriander, gorčica, janež, pastinak in paprika

Dodaj odgovor