Zdravje

Genetsko testiranje za sladkorno bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 spada med bolezni, za nastanek katerih imajo geni velik vpliv, vendar lahko z ustreznim ravnanjem še vedno bistveno vplivamo na sam nastanek bolezni.

Sladkorna bolezen je ena izmed najpogostejših bolezni na svetu, saj za njo boleha 2.8% svetovne populacije. Za tipom 2 zboleva kar 80-90% vseh bolnikov s sladkorno boleznijo. Bolezen se večinoma razvije po 40. letu starosti, največkrat okoli 55 leta. Število primerov raste. Znanstveniki predvidevajo, da se bo v 15 letih število bolnikov podvojilo. Razlike v svetu so velike, saj imajo na primer nekatera indijanska plemena veliko pogostnost, v nekaterih predelih Afrike pa je pogostnost nizka. Razlike gredo tako na rovaš različnih genetskih osnov, kot tudi vplivov okolja.

Nastanek bolezni

Vzrok v nastanku sladkorne bolezni tipa 2 je v zmanjšanem delovanju in učinku inzulina na celice. To se lahko izraža na treh ravneh:

  • kot nepravilno izločanje inzulina iz trebušne slinavke
  • kot odpornost celic na inzulin
  • kot nepravilno izločanje glukoze iz jeter

Pomembno vlogo imajo geni, saj je pojavnost bolezni med enojajčnimi dvojčki skoraj popolna. Poleg genetskih vzrokov obstajajo tudi drugi dejavniki tveganja, ki povzročajo nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Mednje spadajo debelost (več kot je v telesu maščobnega tkiva, bolj so celice odporne na vplive inzulina), premajhna telesna aktivnost, diabetes v družini, diabetes v nosečnosti in prediabetes. To je stanje, ko gre za povečan nivo glukoze v krvi, ki pa še ni dovolj visok za diagnozo diabetesa.

Sladkorna bolezen tipa 2 spada med bolezni, za nastanek katerih imajo geni velik vpliv. Heritabilnost teh bolezni je relativno visoka, vendar običajno ne presega 50%. Geni velikokrat določajo prirojene napake, na katere okolje nima velikega vpliva, vendar lahko z ustreznim ravnanjem še vedno bistveno vplivamo na sam nastanek bolezni.

Več o sladkorni bolezni tipa 2 si lahko preberete na spletni strani www.geneplanet.si, kjer se lahko odločite tudi za preventivno osebno genetsko analizo, s katero boste spoznali vašo genetsko nagnjenost za nastanek bolezni.

Dodaj odgovor