Zdravje

Kaj je EMG preiskava?

V našem življenju se pogosto srečujemo s poškodbami in okvarami, ki nam lahko gibanje bodisi otežujejo ali celo onemogočijo. S poškodbami so si najbolj blizu športniki, ki pridejo do tega z vsakodnevno aktivnostjo in težkimi treningi in pa starejši ljudje, ki so gibalno ovirani zaradi starosti in s tem povezanimi obolenji.

Poškodbe pa lahko zdravimo na različne načine. Najprej moramo najti vzrok za poškodbo, šele potem jo lahko začnemo sanirati oziroma zdraviti. Nekatere poškodbe lahko oskrbimo sami, medtem ko je druge zmožen oskrbeti samo zdravnik oziroma specialist.

Mišice in živčevje

Pogosto pa se pojavljajo poškodbe, ki niso povezane s kostmi, temveč z mišicami in živčevjem. V takšnem primeru je potrebno obiskati zdravnika, opraviti vse potrebne preiskave in nastalo zadevo sanirati. EMG je ena izmed možnosti zdravljenja, na katero nas največkrat napotijo zaradi šibkega občutka v mišicah, motenj občutkov, bolečin in mravljinčenja v rokah in nogah. Velikokrat so vzrok tudi stanja po različnih poškodbah (naprimer zlomih, zvinih, urezninah itd.). Preiskava se opravlja pri nekaterih motnjah gibanja in pa tudi periferni okvari obraznega živca. Pri motnjah odvajanja je lahko koristna in učinkovita tudi EMG preiskava zapiralk vode ter blata, ki jo opravljajo samo v specializiranih ustanovah.

EMG preiskava

Preiskava EMG zelo pripomore pri odkrivanju vzrokov za te simptome. Najpogostejše s tem povezane bolezni in obolenja so utesnitvene nevropatije, ki pomenijo utesnitev živca v zapestnem prehodu, ki povzroča tako imenovan sindrom karpalnega kanala. Možno pa je tudi odkriti redkejše bolezni kot so naprimer bolezni motoričnega nevrona in druge. EMG meriteve lahko zdravniku omogočijo, da določi obseg in stopnjo okvare živcev in mišic ter oceni prognozo za izboljšanja stanja.

Potek

Zdravljenje se prične s testi, s katerimi se ocenjuje kvaliteta delovanja mišic, ponavadi na rokah in nogah. Preiskava se opravi v ambulanti in sicer v nevrofiziološkem laboratoriju pod vodstvom zdravnika specialista, ki mu običajno pomaga nevrofiziološki asistent. Bolnik med preiskavo sedi ali leži. Sama trajanje preiskave traja 15 minut ali največ pol ure. Preiskavo poteka tako, da nam izmeri električno aktivnost živcev in mišic, zaznava pa jo s klasičnimi elektrodami, nameščenimi na koži (nad določenim živcem ali mišico) ali iglelnimi, ki se zabodejo neposredno v mišico. Med pregledom s pomočjo prikaza na zaslonu ter zvoka ocenjujejo njihovo električno aktivnost v mirovanju in ob krčenju.

Kam na preiskavo?

Če menite, da je vam je EMG preiskava potrebna, vam svetujemo obisk estetike Omnia v Celju, kjer poleg tega opravljajo še mnogo drugih lepotnih posegov.

Dodaj odgovor