Hrana

Kako narediti domače kislo mleko

Sveže, domače mleko lahko zelo enostavno predelamo.

Kislo mleko, skuta, jogurt

Če nam sveže mleko slučajno ostane, ga nikoli ne zavrzimo. Iz njega se da na zelo enostaven način narediti izredno veliko proizvodov, ki nam bodo v veselje, osvežitev, namesto malice, predvsem pa bodo ti proizvodi skrbeli za naše dobro počutje.

Kislo mleko

Sveže mleko, ki ga nismo porabili, enostavno pustimo na toplem mestu v plastični ali lončeni posodi, prej kot v dveh dneh se bo samo skisalo in bo primerno za osvežitev. Če želimo proces kisanja pospešiti ali pripraviti več kislega mleka naenkrat, v trgovini kupimo kislo mleko (ne jogurt). Pol litra vlijmo v 3 litre svežega mleka. Vsebino postavimo na toplo mesto in prej kot v enem dnevu bomo dobili kislo mleko. Kislo mleko nato postavimo v hladilnik. Za osvežitev nam bo na voljo približno naslednja dva dneva, če ga ne bomo porabili, pa iz njega naredimo sveži sir oziroma domače skuto.

Sveži sir – skuta

Kislo mleko (1 liter) prelijemo z 1 litrom vrele vode in ko se vsebina dobro ohladi, jo odcedimo skozi gazo ali gosto mrežo. Skuta je po odcejanju pripravljena za uporabo. Uporablja se za različne namene: jemo jo slano, slano z različnimi dodatki, sladko, sladko z dodatkom sadja, lahko jo uporabimo tudi za kuhanje.

Jogurt

Jogurt je proizvod, ki se dela iz pasteriziranega mleka. Zaradi tega mleko prekuhajmo. Ni potrebno, da mleko popolnoma zavre, dovolj je, da temperatura preseže 74° C.

Po prekuhavanju se mleko mora ohladiti na manj kot 40° C (test s prstom – ko ne peče, je mleko primerno za začetek dela). V en liter vmešajmo en navaden jogurt iz trgovine. Vsebino postavimo v pečico, ki naj bo ogreta na 50° C. Ogreto pečico ugasnite in v njej pustite posodo z jogurtom. Po 12 urah (preko noči) bo sveži jogurt pripravljen za zajtrk.

Pripravljen jogurt nekaj dni lahko shranjujemo v hladilniku. Po želji vanj dodamo sveže sezonsko sadje in sladkor po okusu.

Dodaj odgovor