Najprej je ruknil Harvey. Pred nekaj tedni je po Floridi tolkla Irma.

Potem je harala rekordno močna Maria. Pri nas hurikani sicer ne pustošijo, a nekaj dni obilnega dežja povzroči prav to, kar po svetu delata Harvey in Irma – vsi se začnemo pogovarjati o vremenu. 

Debate o vremenu so bile svoj čas rezervirane za dolgočasne ljudi, za tiste, ki med pogovorom niso znali izkopati kakšne bolj zabavne tematike (ali pa jih preprosto o sogovorcu ni nič zanimalo) in so začeli debatirati o vremenu. Odkar je globalno segrevanje postala osrednja tema intelektualne srenje, pa je vreme postalo vsesplošna fascinacija. O vremenu snemajo filme, o vremenu govorijo zvezdniki, ko se na nebu zgodi nekaj nevsakdanjega, se vsak drugi na Facebooku spremeni v vremenskega poročevalca z vso ustrezno fotodokumentacijo.

Vreme je vedno trendi tema. Poleti nam je vroče, ker podiramo vročinske rekorde, jeseni in spomladi nas poplavlja, ker imamo bolj sramežljive odtoke, pozimi pa nas vedno znova preseneti sneg, ker očitno snega pozimi v Sloveniji ni za pričakovati. Pa čeprav se zgodi vsako leto. V teh dneh, ko je po poletni vročini precej nenadno prišlo hladno in deževno obdobje, je vreme spet pomembna tema. O tem, da bo deževalo, so slovenski mediji pred tedni poročali tako intenzivno in na tako alarmanten način, da bi zunanji opazovalec pomislil, da bo tudi malo Slovenijo usekala kakšna Irma.

A Slovenci le radi govorimo o vremenu. Radi pogledujemo v nebo, skomigamo in vzdihujemo, ker nam nikoli ni prav, kaj nam je namenilo nebo. A vreme je fascinantno predvsem zato, ker ga ne moremo nadzorovati. Z vremenom je vsak dan lahko presenečenje, tudi ko dež ali sneg meteorologi napovedo že teden dni vnaprej – ko dejansko pade, je tako, kot da ga nikakor nismo pričakovali. In v tem je tudi nekaj simpatičnega.

Živimo v svetu, ki je skorajda v vsem podrejen naši potrebi po nadzoru. Zbudimo se takrat, ko želimo, ujamemo avtobus, za katerega na minuto natančno vemo, kdaj bo prišel na postajo, upravljamo tabele, v katere je lično zložen vsak aspekt našega življenja, in se na koncu dneva, potem ko ob vselej točno določeni uri pogledamo poročila o tem, kakšno bo morda vreme prihodnje dni, skobacamo v posteljo in v mislih analiziramo, ali je ves dan šel tako, kot smo ga načrtovali. Nato pa načrtujemo jutrišnjega. V vsem tem vreme ostaja ena redkih stvari, ki stvari počne po svoje. Vremena naši načrti in potrebe ne zanimajo. Se zgodi, v kakršnikoli obliki že. In morda je prav zato vreme postalo tako trendi tema. Ker se mu več dogaja kot nam.

Liza - 40/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.