Klimatologi so nas ob opustošenju, ki so ga nedavno za sabo puščali orkani v ZDA, ponovno opozorili, da bodo zaradi segrevanja Zemlje tovrstni dogodki vse pogostejši in silovitejši.

Ker so gospodinjstva pomemben vir izpustov toplogrednih plinov, je prav, da tudi vsak od nas sam premisli, od kod energija, ki jo porabljamo za ogrevanje ali hlajenje svojih domov, kuhanje, pranje itd.

Električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov, je zagotovo glavni korak na poti v brezogljično družbo. Ob tem lahko z velikim veseljem povem, da je več kot 99 % električne energije, ki jo RWE dobavlja odjemalcem v Sloveniji, proizvedene z obnovljivimi viri (v največjem deležu gre za vodno energijo).

A zelena električna energija ni edini vir energije, ki je po mnenju strokovnjakov ključna za okolju prijaznejšo ravnanje, saj mnogi vse pogosteje izpostavljajo tudi prednosti zemeljskega plina, ki lahko – vsaj dokler ne bomo uspeli zagotoviti več energije iz obnovljivih virov – ponudi mnogo čistejšo alternativo drugim fosilnim gorivom, kot sta nafta in premog.

Zemeljski plin je najčistejše fosilno gorivo, ki nudi izredno učinkovit vir energije. Znanstveniki menijo, da je nastal pred milijoni let, ko so ostanki pradavnih rastlin in živali razpadli pod pritiskom in vročino. Razpadajoča snov je ustvarila plin, ki je ostal ujet pod zemljo. Zato seveda ni obnovljiv vir energije, a po drugi strani zaloge po ocenah zadostujejo še za več kot 100 let.

Občutno manj izpustov toplogrednega CO2

Zemeljski plin je brez vonja in barve, ni strupen in je precej lažji kot zrak. Ker je pri določenem razmerju z zrakom eksploziven, mu, da bi olajšali zaznavanje uhajanja, dodajamo sredstvo z vonjem, značilnim za gnila jajca. V primerjavi z drugimi fosilnimi gorivi pri izgorevanju zemeljskega plina nastaja občutno manj izpustov ogljikovega dioksida, ki je najpomembnejši toplogredni plin, žveplovega dioksida, ki prispeva k nastajanju kislega dežja, in dušikovih oksidov, ki povzročajo smog, ter drobnih delcev, ki vplivajo na zdravje in vidljivost.

Zanimiva in dolga je tudi zgodovina njegove uporabe, saj so prve plinovode, takrat še iz bambusovega lesa, zgradili na Kitajskem približno 500 let pred našim štetjem. Kasneje, do odkritja učinkovitih načinov transporta prek sodobnih, predvsem pa zanesljivih plinovodov po 2. svetovni vojni, smo večino zemeljskega plina, ki je bil odkrit med kopanjem premoga ali nafte, v večini primerov izpustili v zrak, zažgali ali pustili nedotaknjeno.

Že skoraj 120.000 gospodinjstev uporablja plin

Danes, dobra tri desetletja od začetka postavitve plinovodne infrastrukture pri nas, zemeljski plin za kuhanje, ogrevanje, hlajenje in drugo uporablja že skoraj 120.000 slovenskih gospodinjstev, ki lahko, podobno kot pri električni energiji, tudi svobodno izbirajo dobavitelja. Med njimi je sedaj tudi RWE s konkurenčno ceno in z izkušnjami naše krovne družbe innogy, ki se uvršča med največje evropske ponudnike tega okolju prijaznejšega energenta. Preverite našo ponudbo in se prepričajte, kako lahko z našim plinom naredite nekaj dobrega tako za okolje kot tudi za svojo denarnico.

Jaka Vajde je namestnik poslovnega direktorja pri podjetju RWE Ljubljana. Podjetje je del skupine innogy, ene izmed vodilnih energetskih družb v Evropi s 16 milijoni odjemalcev električne energije in sedmimi milijoni odjemalcev zemeljskega plina v 11 državah. V reviji Liza bo svetoval in odgovarjal na vaša vprašanja, ki jih pošljite na elektronski naslov: prodaja.slovenija@rwe.si. Več o podjetju na: www.najcenejsaelektrika.si.

Liza - 40/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.