Znebite se teh petih navad in vaš imunski sistem bo vzcvetel in vas varoval pred boleznimi in slabim počutjem.

1. Večino dneva presedite

Če delate v pisarni, po vsej verjetnosti večino časa tudi presedite. Takšna rutina lahko upočasni vaš metabolitem, kar naredi vaš imunski sistem manj učinkovit.

Kako to popraviti?

Če je le mogoče si na uro in pol privoščite 5 minut hoje, ustanite od mize in se sprehodite okrog stavbe ali pa pojdite pozdraviti kolegico v spodnjem nadstropju.

2. Zanemarjate res dober spanec

Spanec je za naš imunski sistem ključnega pomena, saj če naše telo ne proizvaja dovolj melatonina med spanjem, vaš imunski sistem ne more narediti dovolj belih krvnih celic, s katerimi bi se telo obranilo bakterij in pravilno popravilo.

Kako to popraviti?

Potrudite se uloviti med 8 in 7 urami spanja. Z 12-imi koraki do popolnega spanca vam bo zagotovo uspelo.

3. V vaši dieti je preveč beljakovin

Preveč beljakovin, predvsem živalskih, v telesu proizvaja hormon IGF1, za katerega je znano, da pospešuje staranje in upočasnjuje vaš imunski sistem.

Kako to popraviti?

Poskusite s prehrano ob kateri dnevno ne zaužijete več kot 10% živalskih beljakovin (meso in mlečni izdelki). Če se ob takšni dieti počutite dobro, lahko vnos živalskih beljakovin zmanjšate na 5% dnevnega vnosa kalorij.

4. Večino dneva preživite sami

Osamljeni ljudje so manj odporni na stres, zaradi katerega trpi tudi imunski sistem.

Kako to popraviti?

Okrepite svoje odnose s starimi prijatelji, sodelavci ali sosedi. Dogovorite se za srečanje, večerjo ali kulturni dogodek. Vsesplošno se boste počutili bolje in tudi imunski sistem vam bo hvaležen.

5. Ne prakticirate joge

Vsaka telesna aktivnost je dobra za telo, vendar kot kažejo izkušnje, je joga najboljša za imunski sistem. Z jogo boste namreč spodbudili svoje ožilje, prebavni sistem in živčevje. Joga vas bo pomirila in v vas vzpostavila ravnovesje.

Kako to popraviti?

Ne glede na to ali ste popoln laik ali izkušen jogi, si lahko v Sensini rubriki: Vitrualna joga, ogledate odlične vaje za prakticiranje joge.