Zdaj nočemo slišati izgovora, da niste jutranja oseba, da nimate časa, da imate majhne otroke ... 

Ni izgovorov, vsaj večino dni ne. Postanite jutranja oseba in v svoje življenje počasi uvedite vsaj 5 zelo zdravih jutranjih navad, ki vam bodo resno spremenile življenje in izboljšale vsak dan.

1. Najprej je na vrsti voda

Prva stvar, ki jo naredite zjutraj, naj bo vedno, da popijete velik kozarec vode. Še bolje je, če popijete dva kozarca. Vodi lahko dodate malo limone ali za še boljši učinek malo jabolčnega kisa z žličko medu. In seveda, vodo si popršite tudi v obraz, da se prebudite, saj vas čaka še kup prijetnih jutranjih opravkov.

2. Akcija

Ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite zase, je, da začnete zjutraj telovaditi. Verjemite, da se boste hitro navadili na jutranjo akcijo. Ni nujno, da greste na fitnes ali na vodeno vadbo (čeprav ni bilo slabo), lahko v miru doma naredite pozdrav soncu, pet tibetanskih obredov ali pa greste na polurni tek. Pozdrav soncu vas bo osvežil in uravnotežil; poleg prožnih mišic boste poskrbele tudi za umirjene živce. Pet tibetanskih vaj bo zavrtelo vaše čakre in vas ohranilo mlade. Tek vas bo sprostil in vam zbistril misli za jasen začetek dneva. Študije so pokazale, da so jutranji tekači veliko bolj vztrajni od dopoldanskih ali popoldanskih – še razlog več, da vstanete uro prej. V Ljubljani se je število jutranjih tekačev močno povečalo, ta teden si v prilogi Aktivni v reviji Story preberite zgodbo o Borisu, ki vsako jutro teče že ob petih zjutraj.

3. Meditacija

Zjutraj je idealen čas za meditacijo, če vam uspe vstati pred vsemi drugimi, seveda. Odlična aplikacija za jutranjo in večerno meditacijo je Simple Habit, ki vam ponuja petminutne meditacije s pravilnim dihanjem. Koristi meditacije so velike in za začetek je dovolj, da se za nekaj minut posvetite opazovanju svojega dihanja. Če naštejemo samo nekaj koristi meditacije: sprošča, odpravlja težave, povezane s stresom, umirja bolečine, pomaga k boljši koncentraciji in razvija kreativnost.

4. Zajtrk

Če se želite zdravo prehranjevati, začnite že zjutraj. Če se nikakor ne morete prepričati, da bi kaj pojedli, bo sveže iztisnjen sadni sok odličen. Tako kot čez dan se tudi zjutraj izognite vsemu, kar vsebuje rafiniran sladkor, belo moko ali veliko maščob. Sadje, nekaj oreščkov, kosmiči, jajca, sveža zelenjava, polnozrnati kruh je samo nekaj zdravih predlogov. Nekateri še vedno prisegajo na Kollathov zajtrk, o katerem bomo na dolgo in široko pisali v prihodnji številki Lize.

5. Dobra volja

Vedno ne gre, a nov dan je odlično začeti z dobro voljo in smehom. Če otrok začne tečnariti ali odgovarja kot velik, raje vse skupaj obrnite, se malo pošalite in ga pocrkljajte. Če imate domačo žival, jo močno crkljajte, saj boste tako sprožili tudi tiste hormone sreče, ki še spijo po jutranji telovadbi.

Fotografija: Shutterstock

Liza - 44/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 44/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.