Depresija je najpogostejša duševna motnja sodobnega sveta in najpogostejši vzrok za bolniške odsotnosti.

Kot pravijo statistike Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), so antidepresivi najbolj razširjeno zdravilo na svetu - uporabljalo naj bi jih od 10 do 15 odstotkov populacije. Zakaj je prišlo do tega? So zahtevnejše življenjske okoliščine skupaj s skušnjavami sodobnega sveta povečale našo ranljivost? Verjetno ni enoznačnega odgovora na to vrašanje, saj dobro vemo, da se ljudje med seboj zelo razlikujejo, tako da je tudi pojavnost depresije zelo različna in pogojena z različnimi dejavniki.

Zato je tudi težko oblikovati neke splošne strategije, ki bi posameznikom pomagale v boju s to motnjo, a obstaja nekaj preprostih - recimo temu - rešitev, ki vam bodo pomagale dvigniti duha v težkih dneh, ko nad vami visi oblak težkih misli.

1. Samozavest igra ključno vlogo

Morda mislite, da si določenih stvari preprosto ne zaslužite ali celo da niste dovolj močni, da bi jih dobili. Nizka samopodoba ustvarja notranje neravnovestje in konflikte, ki sčasoma prevzamejo vodilno vlogo v vašem življenju. Pogosto slišimo, da so najmočnejši vzvodi depresije globoko zakoreninjeni v posamezniku. V takih primeri ni posebnega "sprožilca", ki bi povzročil depresijo. Težava se nahaja v osebi in verjetno izhaja iz otroštva. Zato bodite pozorni na svojo samozavest - igrajte glavno vlogo v svojem življenju, ne bodite samo postranski opazovalec.

2. Bolečina ne bo trajala večno

Depresija ni permanentno stanje, ne traja večno, tako kot ne bolečina, ki jo čutijo ljudje s to motnjo. Lahko si pomagajo tako, da jo sprejmejo in še naprej skušajo slediti svojim sanjam ter si znova ozavestijo svoje cilje. Bolečina bo zbledela in sčasoma izginila.

3. Osredotočite se na sedanjost

Preteklost je za nami, preživeli smo jo, ni je več tukaj. Dovolite si živeti tukaj in zdaj, v življenje spustite veselje in srečo, ki si ju zaslužite. To je nekaj, kar je vredno poskusiti.

4. Prosite za pomoč, a obrnite se na prave ljudi

Pogosto rečemo, da je pomoč najprej potrebno poiskati znotraj družine, saj nas družina ne pusti na cedilu. Upajmo, da je to res, a moramo se zavedati, da obstajajo bližnji, ki lahko naredijo več škode kot koristi. Nekateri celo verjamejo, da so osebe z diagnosticirano depresivno motnjo osebnostno šibkejše in preprosto samo žalostne. Zato pozor: v takih primerih se je potrebno obrniti na strokovnjaka in na prijatelje ter sorodnike, s katerimi se dejansko lahko pogovorite in ki vas bodo znali poslušati - brez podajanja sodb.

5. Zaradi depresije marsikdo noče zapustiti doma

To je res. Depresija obožuje temo, tišino, človeka napolni z negativnimi mislimi. Uprite se temu. Pojdite ven, vsak dan se sprehajajte najmanj eno uro. Vdihujte sveži zrak, kožo prepustite sončnim žarkom in se pogovarjajte z ljudmi, ki jih srečate na poti.

6. Zaradi depresivnih občutkov nam diši hitra hrana

Sladkarije, prigrizki, zamrznjene jedi, hitra hrana ... Vse našteto nam ponudi začasno tolažbo in užitek, a taka hrana pravzaprav okrepi kemično neravnovesje in "napolni" negativne nevrotransmiterje. Zato je potrebno jesti več svežega sadja in zelenajve, piti vodo on čaje. S pomočjo zdrave prehrane se bomo počutili bolje in telo bo začelo izločati strupe.

Depresija ni lahka stvar. Da bi se ji uprl, človek potrebuje veliko moči in poguma. S pomočjo strokovne pomoči in bližnjih se lahko iztrga iz primeža te motnje. Zato stojte ob strani ljudem, za katere veste, da se borijo z depresijo, hkrati pa skrbite zase, saj nihče ni imun nanjo.