Poleg edinstvenega okusa je avokado preprosto neverjetno zdrav sadež, bogat vir številnih vitaminov, mineralov in hranil.

Študije kažejo, da redno uživanje avokada na nešteto načinov izboljša naše zdravje.

Izrezan prehranski vir

Ena porcija avokada vsebuje več kot 20 vitaminov in mineralov in zadosti precejšnje dnevne odmerke po določenih hranilih:

53 % po vitaminu K, 33 % po vitaminu C, 21 % po vitaminu E, 26 % po vitaminu B6, 19 % po bakru, 28 % po kaliju in 41 %
po folni kislini.

Zdrave maščobe

Dobre mononasičene maščobe v avokadu znižajo vrednosti holesterola in zmanjšajo tveganje za kap in srčni infarkt.

Ravni holesterola

Avokado učinkovito znižuje raven trigliceridov in raven holesterola LDL ter poviša raven holesterola HDL.

Krvni tlak

Avokado vsebuje veliko kalija, ki uravnava krvni tlak.

Afrodiziak

Avokado vsebuje nasičene maščobe, ki igrajo pomembno vlogo pri sintezi testosteronov in okrepijo željo po spolnosti. Avokado je tako naravni afrodiziak.

Zmanjšanje telesne teže

Avokado nasiti in prepreči napade volčje lakote, kar posledično pripomore k zmanjšanju telesne teže.

Absorpcija hranil

Avokado dodajte obrokom, ki vsebujejo v maščobi topna hranila, in tako pomagajte telesu pri njihovi absorpciji. To velja za vitamine A, E, K, D in nekatere antioksidante, na primer lutein, beta karotene in alfa karotene.

Artritis

Znanstveniki so odkrili, da izvlečki iz avokada in sojinega olja učinkovito blažijo simptome artritisa kosti.

Nosečnost

Avokado vsebuje veliko kalija, vitamina B6, folne kisline in vitamina C, ki so ključni za razvoj otrokovega tkiva in možganov ter tudi za razvoj ploda v zgodnjih fazah nosečnosti.

Zdravje oči

Avokado vsebuje veliko zeaksantina in luteina, ki pozitivno vplivata na zdravje oči.

Preventiva pred diabetesom

Polovica avokada dnevno že pomaga uravnavati inzulin in raven sladkorja v krvi.

Vlaknine

Avokado vsebuje veliko vlaknin – 25 % je topnih in 75 % netopnih. Vlaknine znižujejo visoke ravni krvnega sladkorja in zmanjšujejo tveganje za različne bolezni.

Zdravje kosti

Redno uživanje avokada okrepi kosti, ker avokado vsebuje veliko folne kisline, bakra in vitamina K.

Foto: Shutterstock

Liza - 23/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.