Profesor Werner Kollath, nemški prehranski strokovnjak in zdravnik, je našel pot, kako postane pšenica prebavljiva, ne da bi jo kuhali.

Na našem planetu živi 700.000 različnih vrst živih bitij, toda kuhano hrano uživajo le živali, ki smo si jih udomačili, in mi. Naravna hrana mora biti surova, toda na žalost se naš želodec in črevesje običajno nista sposobna spopadati z njo – še posebej ne v obliki žit, ker nismo kot ptice, ki jedo zrnje in predprebavijo hrano.

Kollathovega zajtrka ne smete zamenjevati z Bircherjevimi misliji, ki temelji na sadju (še posebej nastrganem jabolku), kondenziranem mleku, limonovem soku in majhni količini kosmičev in je namenjen uživanju sadja z žitaricami, ki so le sekundarna sestavina. Kollathov zajtrk je namenjen lahkemu prebavljanju pšenice brez kuhanja; sadje je dodano le za boljši okus in da dopolni vrednost hrane. Ta hrana za nekatere ljudi ne pride v poštev, ker vključuje mešanico sadja in žit. Poskusite in preverite, ali vaše telo sprejema to kombinacijo.

Kako pripraviti Kollathov zajtrk

Osnovni recept za 1 osebo:

  • 2–3 žlice (20 do 40 g) sveže mlete polnozrnate pšenične moke (zelo dobro jo zmelje domači kavni mlinček)
  • 3 do 5 žlic vode
  • 1 do 2 žlici limonovega soka
  • 15 g drobno sesekljanega suhega sadja
  • 100 g nastrganih jabolk (tik pred serviranjem; uporabite pa lahko tudi drugo sveže sezonsko sadje)
  • 1 žlico mletih mandljev ali lešnikov

Zvečer: 2 do 3 žlice (20 do 40 g) sveže mlete polnozrnate pšenične moke stresite v skodelico, dodajte 3 do 5 žlic vode. Nikoli ne dodajajte mleka. Premešajte in na sobni temperaturi pustite stati do naslednjega jutra.

Mešanica bo čez noč nabreknila, zjutraj pa boste imeli trdno zmes. Ponoči se bodo zgodile kemijske spremembe, ki bodo povzročile fermentacijo – proces, zaradi katerega je Kollathov zajtrk prebavljiv.

Zvečer: v drugi skledi namočite 15 gramov drobno sesekljanega suhega sadja (fige, rozine ali datlji).

Naslednje jutro: zmešajte sestavine obeh skodelic, vključno z vodo, v kateri se je namakalo suho sadje. Dodajte svež limonov sok in nastrgana jabolka ali hruške ali kako drugo sezonsko sadje (češnje, jagode, slive, breskve …). Mešanico potresite z mletimi mandlji ali lešniki. Mešanici lahko dodate tudi svežo smetano, mandljevo pasto, lešnikov namaz ali pa 1 žličko medu. Pojejte 4 do 6 žlic mešanice. Jabolko morate nastrgati tik pred serviranjem, da preprečite oksidacijo. Mešanica mora ostati bela. Jabolko vedno strgajte na kovinskem strgalniku.  Obrok mora biti sočen in ne preveč tekoč. Če ste še lačni, pojejte kos polnozrnatega kruha s skuto iz posnetega mleka.

Redno prehranjevanje s Kollathovim zajtrkom se pokaže v naslednjih učinkih:

1 Občutek sitosti za najmanj 4 ure. Nobene lažne lakote dopoldne in nobenega občutka napihnjenosti trebuha.

2 Teža se bo sčasoma prilagodila. Tisti, ki si želijo shujšati, ne bodo čutili lakote do kosila in zato takrat ne bodo pojedli velikega obroka. Tisti, ki se želijo zrediti, bodo izboljšali prebavo in s tem povečali telesno težo.

3 Izgine zaprtost, dejavnik avtointoksikacije. Tak zajtrk odpravi vse znake utrujenosti in izčrpanosti, ki privedejo do akumulacije toksinov.

4 Okrepita se fizična in intelektualna učinkovitost.

5 Pojavi se občutek splošnega dobrega počutja, ki izvira iz izboljšanega biološkega ravnovesja.

6 Notranja sreča in zadovoljstvo bosta pregnala vse hrepenenje po stimulansih, kot na primer kavi, tobaku in alkohol.

7 Okrepi se koncentracija, ker prebavni sistem ni preobremenjen s težkim obrokom. Zapomnite si, da prebava terja 70 odstotkov razpoložljive energije živčnega sistema.

8 Izboljša se odpornost proti stresu.

9 Izboljša se sestava krvi. Porast kožnih celic zaradi boljše irigacije podkožnih tkiv poskrbi, da je ten bolj rožnat, izginejo pa ekcemi, turi in suha koža.

10 Lasje postanejo voljni in živi. Dr. Kollath je večkrat navedel, da redna uporaba te zajtrkovalne formule ustavi sivenje las in poskrbi, da se vrne naravna barva las.

11 Nohti postanejo sijoči in niso več krhki.

12 Izboljšajo se zobje. Dr. Kollath je navedel več primerov, pri kateri se parodontoza ni le ustavila, temveč je tudi nazadovala. Zobje, ki so bili majavi, so se utrdili v svojih jamicah.

13 Okrepi se skeletna struktura, tako da je manj pojavov zlomov, če pa pride do njih, se kosti hitreje zacelijo.

Kollathov zajtrk lepo združuje žito in sadje. Vonj po sveže mleti moki se lepo spoji z vonjavo sadja. Pravilno pripravljen zajtrk postane poslastica, za katero lahko uporabite različno sezonsko sadje. Sadje žitom doda sočno svežino, s stimulacijo slinavke pa pomaga, takoj ko vstopi v usta, da se hrana bolje vsrka, in to z najmanj zapravljanja energije.

Vitamini B-kompleksa v sveži moki dodajo vitaminsko vsebnost sadju. Organske kisline v svežem sadju nevtralizirajo ogljikove hidrate v žitih. Priprava je preprosta in hitra in ne zahteva kuhanja v trenutkih, ko se nam običajno mudi. Tak zajtrk redno uživajte nekaj tednov in se prepričajte o rezultatih!

Fotografiji: Shutterstock

Liza - 45/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.