Se pogosto borite s pomanjkanjem energije in se nenehno počutite utrujeni? 

Naravno je, da se čez dan raven energije zmanjšuje, na srečo pa obstajajo načini, kako jo naravno dvigniti. Če se pogosto zgodi, da ste pred koncem dneva utrujeni in imate še precej načrtovanih obveznosti, si lahko pomagate s pravilno prehrano.

Za ohranjanje optimalne ravni energije čez dan morate med drugim izbirati primerno hrano za energijo, ki bo najbolje stabilizirala raven sladkorja v krvi in tako preprečila nenaden padec energije in pomagala telesu, da jo proizvaja v zadostni količini. Obstajajo živila, ki obnavljajo energijo v trenutku, še bolje pa bo, če s pametno kombinacijo beljakovin, maščob in zdravih ogljikovih hidratov telesu zagotovite pravo mešanico vitaminov in mineralov. 

1. Špinača

Le ena skodelica surove špinače bo zagotovila dovolj magnezija in mineralov, ki jih naše telo potrebuje za želeno količino energije.

2. Goveje meso (organsko)

Govedina je odličen vir železa, ki omogoča popoln občutek, odpravlja utrujenost, saj ga naše telo uporablja, da ohrani več kisika, ki je potreben za ustvarjanje energije, in ga hitro pripelje do vseh celic v telesu.

3. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so odličen dodatek jogurtu, kar bo bolje vplivalo na izkoristek energije. To je naravno odličen ogljikov hidrat, ki vsebuje kar tri elemente za povečanje energije: kalcij, vlaknine in beljakovine. Le ena porcija lahko poteši lakoto in vas pripravi na vsakodnevne izzive.

4. Mandelj 

Mandlji vsebujejo vitamin B7, znan kot biotin, ki odlično pomaga pri pretvarjanju hrane v energijo. Priporočajo pest mandljev na dan. 

5. Piščanec

Čisti piščanec je popoln vir koencima, katerega vloga je pomagati pri proizvodnji telesne energije in je zelo pomemben za zdravje vseh vitalnih organov.

6. Jajca

Zdrava so, nasitna in polna energije, če torej čutite potrebo po novem odmerku energije, ne sezite za drugo skodelico kave, ampak pojejte kuhano jajce.

Foto: Shutterstock

Liza - 4/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 4/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.