Zagotovo nas imate že 'poln kufer', ker tako pogosto težimo s podatki, kako zdrav in koristen je tek, a kaj ko vedno znova delajo nove raziskave, kaj vse potegne s seboj.

Prav nova študija je pokazala, da ljudje, ki redno tečejo, svoje življenje podaljšajo za najmanj tri leta, pa čeprav je njihov tempo počasen ter v prostem času radi spijejo kakšen kozarček alkohola, kadijo in so pretežki. Prav noben drug šport ni dal tako dobrih rezultatov za daljše življenje kot tek. Študija uglednih znanstvenikov je trajala kar tri leta, pokazala pa je, da k daljšemu življenju pripomore že 5 minut teka na dan.

Seveda je skupina znanstvenikov, ki je delovala na univerzi Iowa pod vodstvom profesorja kineziologije Duck-chul Leeja, dobila kup vprašanj o dobrih vplivih drugih športov, zlasti hoje. Seveda se je ekipa lotila tudi teh raziskav in prišla do zaključka, da edino pri teku, pa naj bo hiter, zmeren ali počasen, lahko dokažejo, da dejansko podaljša življenje. Seveda pa se kakovost bivanja bistveno poveča tudi, če redno hodimo, plavamo ali se ukvarjamo s katerimkoli drugim vzdržljivostnim športom. Vsako redno gibanje bistveno zmanjša možnosti za srčni infarkt.  

Pri teku je najlepše to, da vam podaljša življenje za bistveno več ur, kot boste za to porabili. Povsem strogo statistično gledano: 1 ura teka na dan vam podaljša življenje za 7 ur, torej se splača biti priden tekač. Da ne bo pomote – tek vas ne naredi nesmrtne, lahko pa vam, če vas ne doleti nesreča ali nepričakovana bolezen, izboljša in močno podaljša življenje. Dr. Lee priporoča štiri ure teka na teden.

Foto: Profimedia

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.