Kdo ne pozna izgovora, da "bi nekaj storili, če bi lahko le …"

Gre za korak, ki ga ne storimo, ker smo negotovi in ker od nas terja neki napor – ker bi morali za to zapustiti svojo cono udobja. Potem pa smo jezni sami nase. Obstaja nekaj namigov, ki so vam lahko v pomoč pri zapuščanju tega udobnega mehurčka.

Cona udobja – prijatelj  in sovražnik

Vse, kar je udobno in prijetno, ni nujno slabo. Nekatere vzorce in navade smo uvedli iz določenega razloga. Dajejo nam strukturo in poskrbijo za določeno organizacijo vsakdana. Vendar pa te navade in udobnosti pogosto ne puščajo prostora za rast in nekaj novega.

Zapuščanje cone udobja pomeni imeti pogum in premagati lastne negotovosti. Ko se osvobodimo cone udobja, postanemo svobodnejši, ker nas ne omejujejo več navade. To je lahko zelo zdravo in nam pomaga napredovati, namesto da stopicamo na mestu.

1 Bodite pozorni

Če želimo stopiti iz cone udobja, jo moramo najprej prepoznati. Opazujte se med potekom vsakdana, morda pa si določene stvari tudi zapišite. Po kateri poti se nezavedno odpravite na delo? Po tisti, ki je bolj enostavna? Kakšni so vzorci in strukture vašega življenja, katerih navad se držite?
Zabeležite si tudi cone udobja med lastnimi štirimi stenami: kaj gledate po televiziji, ko se želite sprostiti po napornem dnevu. Katere predmete hranite, čeprav več ne delujejo in vas morda celo prostorsko omejujejo.

2 Majhni koraki

Bodite pozorni, vendar ne preveč strogi do sebe. Nihče, niti sami ne, ne sme pričakovati, da boste kar naenkrat opustili star način življenja in se preselili v Ameriko. Cona udobja ne pomeni, da je vse slabo.

Začnite z majhnimi stvarmi. Dvakrat tedensko na primer zvečer ne prižgite televizorja. Namesto tega se odpravite na sprehod, berite knjigo, ki že dlje časa čaka v predalu, ali pa pokličite dolgo pozabljeno prijateljico.

Če boste začeli s takimi drobnimi spremembami, boste kar sami ugotovili, da postajajo koraki večji kar sami od sebe. Morda si boste poiskali nov hobi ali pa namesto običajnega dopusta na Hrvaškem rezervirali nekajdnevno kolesarsko turo ob Donavi.

3 Pogosteje recite ‘ja’

Morda ste že sami pri sebi opazili, da predčasno rečete ne, še preden kaj dobro premislite. V glavi nam odzvanja na ducate ‘toda’, zaradi česar ne rečemo ja.
Vendar pa si vendarle upajte reči ja novim izzivom in ne razmišljajte o negativnih posledicah. Razmislite o novostih, ki jih lahko prinesejo novi izzivi. S prijateljico se na primer vpišita na tečaj slikanja, čeprav mislite, da niste dovolj ustvarjalni.

4 Navdih drugih

Kar posnemajte druge. Preizkusite se v nečem, zaradi česar obožujete druge. Izogibajte se sicer temu, da bi hodili po njihovih stopinjah, od časa do časa pa si vendarle lahko to privoščite.

5 Prisluhnite si

Naučite se poslušati svoj notranji glas in si zaupati. Sami vedno najbolje vemo, kaj potrebujemo, tudi če se nam včasih zdi, da znajo drugi ljudje v našem imenu sprejemati boljše odločitve.

6 Zapuščanje cone udobja kot igra

Napake in spodleteli poskusi so dobri. Zaradi njih rastemo, zlasti če ne odnehamo takoj. Pomembno je doživeti tudi poraze. Zapuščanje cone udobja je lahko tudi igra – če jo boste tako jemali, boste tudi lažje premagali težave. Če boste vedeli, da neuspeh ne pomeni konec sveta, si boste resnično upali tudi kaj poskusiti.

7 Nagradite se

Zapuščanje cone udobja terja veliko premagovanja in poguma. Zato ne pozabite nase in se vedno nagradite. Nagrada je seveda tudi velika motivacija.

Foto: Shutterstock

Liza - 48/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 48/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.