Otekle noge poleti niso ravno redek pojav, vendar pa še kako nadležen.

Poleg nog številnim otečejo še prsti, predel pod očmi in obraz. Vse to so tipični simboli, s katerimi se zaradi mehkejšega vezivnega tkiva spopadamo predvsem ženske. 

T. i. edemi niso ne dokaj neprijetni na pogled, temveč pogosto tudi bolijo. V večini primerov so take otekline popolnoma nedolžne, če pa postanejo kronične, je dobro obiskati zdravnika. Zlasti če se pojavijo na trebuhu.

Najpogostejši vzroki

Večurno stanje in sedenje pa tudi hormonska nihanja lahko privedejo do tega, da se voda izloča iz limfnega in krvnega sistema in se nabere na drugi delih telesa. Najpogosteje so prizadete noge, členki in stopala.

Tudi sami lahko preverite, ali se vam nabira voda v telesu: prst pritisnite na napeti del. Če nekaj trenutkov ostane vidna vdolbinica, potem gre za edem.

Odplavljanje vode po naravni poti

Ni treba takoj poseči po kemičnih sredstvih. Telo veliko bolje prenaša na primer rastlinska sredstva z izvlečki iz listov breze, pa še bolj učinkovita so. Snovi spodbudijo kroženje v telesu, podprejo izločevalno funkcijo ledvic in aktivirajo limfni pretok. Pomagata tudi čaj iz koprive ali peteršilja. Priprava: dve žlički sesekljanega peteršilja (ali svežih listov koprive) prelijte z 250 ml vroče vode, pustite stati 10 minut in nato vsak dan popijte 2 do 3 skodelice.

Dobro denejo tudi hladne nožne kopeli: noge si oblivajte do kolen. Začnete z desnim mezincem in po zunanjem delu noge navzgor do kolena, kjer vodni curek zadržite za 3 sekunde.Nato spet navzdol po notranji strani do palca na nogi. Ponovite na levi nogi.

Gibanje in prehrana

Za spodbuditev presnove morate veliko piti, in sicer najmanj 2 litra tekočine dnevno. Dodatno si privoščite živila z visokim deležem vode: kumare, lubenice, solate, paradižniki in sirotka. Zmanjšajte vnos soli in alkohol uživajte zmerno.

Dodatno pomagajo vzdržljivostni športi, na primer hoja ali kolesarjenje

Zadostuje dvakrat do trikrat tedensko po 45 minut. Sijajni sta tudi joga in nožne masaže refleksnih con. Te aktivirajo limfni sistem in pa tudi razstrupljevalna organa jetra in ledvice.

Pomagajo tudi preproste domače vaje

Na tla položite brisačo in stopite nanjo. Poskušajte nogo dvigniti s pomočjo prstov na nogi. Vajo na vsaki nogi izvajajte po 30 sekund. Z njo boste aktivirali mišice goleni in dobesedno počrpali vodne obloge iz nog.

Liza - 30/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 30/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.