Poznamo pare, ki so poročeni več desetletij in so še vedno iskreno srečni - tako, kot so bili na začetku skupne poti.

Verjetno je ni osebe, ki ne bi z naklonjenostjo pogledala takšen par. Opazujejo jih tudi strokovnjaki za odnose, ki so ugotovili, katerih pet navad je tistih, ki pomagajo ohranjati srečno partnerstvo.

1. Sledijo spremembam

Jasno je, da se ljudje spreminjamo - a pogosto to pozabimo povedati bližnjim. Ko gre za partnerski odnos, je taka pozabljivost lahko kar tvegana. Uspešni in srečni pari so pozorni na spremembe pri drugemu. Ne domnevajo, da je drugi enaka oseba, kot je bila pred 20 leti, četudi je še vedno zelo podobna tisti osebi. Vzamejo si čas in prisluhnejo partnerju ali partnerki, zanimajo jih cilji, sanje in načrti za prihodnost. H globokemu partnerskemu odnosu bo zagotovo pripomoglo to, da ostanete v stiku s spremembami, ki jih doživlja vam ljuba oseba.

2. Vedo, da je tudi pri pričkanju treba igrati pošteno

Zmotna je misel, da se srečni pari nikoli ne prepirajo ali pričkajo. Večina ljudi se znajde na točki, ko se globoko ne strinjajo s svojim partnerjem ali partnerko. A v zrelem odnosu se moč ne izkazuje preko "zmage" v prepiru. Prava moč prihaja iz zavedanja, da je v razpravi treba biti pošten in odkrit. Če partnerja zmerjate ali ponižujete, ko se ne strinjate z njim, zagotovo ne gradite trdnega odnosa. Uspešni pari vedo, da je tudi pri pričkanju zelo pomembno ohranjati dostojanstvo - tako svoje kot partnerjevo. Tudi če se taka partnerja ne strinjata, bosta znala spoštovati razlike v mnenjih.

3. Odprti so do novih načinov samoizražanja

Raziskave o zadovoljstvu v zvezah kažejo, da so pari, ki se lotijo novih aktivnosti, bolj povezani. Zato ne imejte predsodkov pred tem - lahko se skupaj vključita v kiparsko učno skupino, se vpišeta na plesni tečaj, začneta peti v zboru ... Tudi v zrelih letih je mogoče poiskati prostočasno dejavnost, ob kateri se bosta zabavala oba.

4. Sprejmejo izzive, ki jih prinaša staranje

V dobrem partnerskem odnosu oba sprejmeta ranljivost, ki pride z leti. Skrbita drug za drugega, ko gre za zdravstvene težave. Drug z drugim delita misli o prihodnosti. Pomembno je zavedanje, da bosta drug drugemu stala ob strani. Ostareli pari, ki se z izzivi prihodnosti (in neizogibnega staranja) soočijo skupaj, imajo res čudovit odnos. Dodajmo še, da ta ne pride sam od sebe. Potrebno ga je graditi in krepiti skozi leta.

5. Ohranjajo tudi fizično povezanost

Izkazovanje naklonjenosti je vedno zaželeno, tako kot spolnost. Starejši pari, ki so povezani, se poljubljajo in objemajo ter ustvarjajo erotično ozračje za spolnost. Seveda se z leti stvari spreminjajo - bolezen lahko oslabi strast, ki so jo pari čutili pred 40 leti. A najsrečnejši pari so ravno tisti, ki so našli način za premagovanje fizičnih in čustvenih ovir ter se potrudili ohraniti senzualnost v odnosu. To pa je bistvena sestavina močnega in srečnega razmerja.

Povzeto po aarp.org