Vsak med nami se čez dan znajde v situacijah, ko se je treba ugrizniti v jezik, čeprav bi najraje nekoga preprosto - nadrl. A ker smo večinoma vljudni in razumni, se skušamo pomiriti.

Pri tem so nam lahko v pomoč stavki (ali dejstva), ki jih navajamo v nadaljevanju - in si jih lahko izrečete potiho, pri sebi. Zagotovo vam bodo povrnili nasmeh na obraz.

1. Sprijaznimo se - bedaki so res med nami

Ne morete sovražiti prav vsako osebo, ki vas razjezi, s tem boste samo zastrupili svojo dušo. Po drugi plati pa ni treba, da imate radi take ljudi. Zadeva je nadvse preprosta: sprejmite dejstvo, da bedaki obstajajo, so med nami, in ne zapravljajte svojo dragoceno energijo zanje.

2. Malce odbitosti ne škodi

Ste razumna, zrela in zelo prijetna oseba. Ko vas nekdo razjezi ali izziva, se odzovite s svojo (sicer skrivno) pozitivno odbitostjo. Drugi osebi zagotovo ne bo prijetno, za vas pa bo nadvse zabavno. In morda bo to za nekoga dragocena življenjska lekcija.

3. Ni treba, da vas vsi imajo radi. To naj vas ne skrbi.

Ste oseba, ki se skuša otresti navade, da je vedno na voljo drugim in da jih skuša zadovoljiti? Poslušate ljudi in njihovo neskončno pritoževanje o nepomembnih rečeh? Veste, da jim lahko mirno rečete ne? Če jih to moti, je to njihova stvar. Vam naj preprosto ne bo mar - tako si boste prihranili čas in dobro voljo.

4. "Ne sili me, da govorim v slogu otroškega psihologa"

Če naletite na osebo, ki vam res ni simpatična, imate na voljo dve možnosti. Prva je, da vstanete, odidete in se nikoli več ne vrnete. Druga pa je: "Zdaj ti bom vse pojasnil/a - hudo  tu je zato, ker so tvoji starši pili, ker se nisi pobral/a po smrti psa, ker te je nekdo zapustil ..." Medtem ko govorite, imejte vedno v mislih dejstvo, da lahko uporabite prvo možnost. Res si boste hvaležni, če se ne boste ukvarjali s težavami ljudi, ki vam niso všeč.

5. Recite si: "Ni pomembno" in samo nadaljujte

S kavo ste si polili srajco, a vaša prezentacija v podjetju se bo pričela čez deset minut. V trgovini ste srečali osebo, s katero ste spali pred leti, a še nikoli niste bili videti hujše kot prav danes. Prišli ste na razgovor za službo, se usedli na stol in zaslišal se je neprijeten zvok. Recite si: "Ni pomembno. Gremo naprej." Pozabite na te nepomembnosti.

6. "Sem živahna, nepremagljiva in ... Izčrpana oseba"

To je stavek za tiste dni, ko ste zaključili z vsemi papirji, postlali posteljo, prišili gumb, se pogovarjali, oddali poročilo, se desetkrat sprli (od tega petkrat v svoji glavi) ... Zdaj si boste naročili vašo priljubljeno hrano, si pripravili kopel in se opravili k zasluženemu počitku in mirnemu spancu.

7. Porazite jih z nasmehom

Dan je bil izjemno naporen. Kljub temu pa niste slabe volje in namrgodeni, temveč nasmejani in simpatični. Nasmehnite se. Tega nihče ne pričakuje.

8. Premikajte se - ampak samo naprej!

Nikoli ni dobro biti statičen in se držati dnevne rutine. Včasih se še pred vrhuncem dneva spotaknemo. A vedite, da življenje sestavlja veliko poglavij, to pa ne bo tisto, ki vas bo iztirilo. Ne dovolite si sprejeti to možnost.

Če boste si dovolili odzive, začinjene s kančkom humorja in (morda tudi) hudomušnosti, se vam bo sprejemanje vsakdanjih dogodkov zdelo zabavnejše, naporni ljudje pa sčasoma tudi manj naporni. Njihovo vedenje ni vaša stvar, to so samo vaši odzivi nanje. Naj bodo taki, kakršni so všeč vam - ne drugim.

Povzeto po: telegraph.co.uk