Danci po vseh merilih in na vseh lestvicah veljajo za najsrečnejši narod na svetu. Glavni razlog je njihov način življenja oziroma hygge.

Kaj je hygge?

Hygge je pač nekaj tipično danskega.
V osnovi beseda hygge pomeni ustvariti dobro atmosfero, nekaj udobnega, uživanje v dobrih stvareh in življenju z ljudmi, ki jih imamo radi. Hygge je kot plamen sveče – topel in lep. Nič ni bolj hygge kot sedeti pri mizi v dobri družbi in razpravljati o majhnih in velikih stvareh v življenju. Morda prav hygge pojasni, zakaj so Danci najbolj srečni ljudje na svetu.

Kako ga prepoznati?

Hygge lahko začutite in takoj prepoznate. Gre za tisti prijetni občutek, ko se na kavču stiskate s svojimi najbližjimi ali za mizo jeste kaj dobrega z najtesnejšimi prijatelji. Skriva se v svežih jasnih jutrih, ko skozi okno prihaja ravno prava svetloba. A ni omejen samo na bivanje v počitniški hišici, srkanje irske kave na jadrnici in posedanje pred toplim ognjiščem. Lahko ga imamo in smemo ga imeti tudi na delovnem mestu.

Najboljši čas za izražanje sloga hygge pa je ravno praznični predbožični in božični čas. Slog hygge spodbuja k polnemu oživljanju in ohranjanju trenutkov. Danske zime so dolge in mrzle, takrat Danci na dan potegnejo vse hygge trenutke in počutja. Danci se proti zimi in mrazu bojujejo z najboljšim orožjem – s hyggejem in milijoni sveč. Po vseh državi se zdi, da kljub mrazu vlada toplo, udobno ozračje, za katero si ne želiš, da bi kdaj minilo.

Hygge doma

Hygge je veliko več kot udobna soba, polna sveč, dobre družbe in hrane. Hygge je filozofija, način življenja, ki je Dancem pomagal razumeti pomembnost enostavnosti, da so znali upočasniti čas in začeli dihati s polnimi pljuči. Morda se je hygge filozofija res začela na Danskem, a lahko ga začnete vaditi tudi sami. Uživajte v kavi, s prijatelji, v družbi svojih otrok, uživajte na nedeljskem sprehodu in v veselju svojega kužka, ki vas pozdravi ob prihodu domov. Cenite malenkosti, le tako boste lahko uživali v polnosti življenja.

Inštitut za srečo

Meik Wiking je ustanovitelj Inštituta za srečo v Köbenhavnu, ki že dolga leta proučuje umetnost življenja in uživanja po dansko. Nekateri ga kličejo celo guru sreče in hygge, ki svoje poslanstvo s knjigami širi tudi zunaj meja Danske. Pred dnevi je pri založbi Učila izšla njegova knjiga Hygge – umetnost dobrega življenja po Dansko, a Danci že uživajo v njegovi novi knjigi – Lykke – Mala knjiga o danskem iskanju najbolj srečnih ljudi na svetu. Meik Wiking v svojih knjigah in na svojih predavanjih rad poudarja, da so najbolj srečni tisti ljudje, ki znajo uživati v malih stvareh in nimajo velikih pričakovanj. V knjigi pomaga bralcem najti pristno zadovoljstvo, pa naj gre za izbiro pravih svetil in načrtovanje večerje, pripravo nujne opreme za hygge ali celo za slog oblačenja.

Foto: Shutterstock

Liza - 45/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 45/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.