Hruškova pita, hruškov kolač z mandljevim drobljencem, makova pita s hruškami ... Odločite se za sladico, ki vam najbolj diši!

Hruškova pita

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 200 g moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 150 g masla
  • 1 jajce

Za kremo:

  • 300 ml mleka
  • 80 g drobno mletega sladkorja
  • 1 zavitek praška za vaniljev puding
  • 200 g skute
  • 4 velike hruške
  • 1 limono
  • 100 g marelične marmelade
  • 2 žlici mandljevih lističev

Priprava:
1 Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte sladkor v prahu, koščke masla in jajce. Zgnetite mehko in voljno testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 30 minut postavite v hladilnik. Testo na pomokani delovni površini razvaljajte v 34 cm velik krog in z njim obložite tortni model, s premerom 28 cm. Dobro ga zatisnite ob dno in oblikujte 3 cm visoke robove.

2 Iz mleka, sladkorja in praška za puding med mešanjem skuhajte gosto kremo in jo z mešanjem tudi ohladite. Nato primešajte skuto. Kremo porazdelite po testu.

3 Hruškam odstranite peščišče, jih zrežite na tanke rezine in jih nakapajte z limonovim sokom. Rezine hrušk porazdelite po kremi in pito 40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Hruške premažite s segreto marmelado, potresite z mandljevimi lističi, počakajte, da se ohladi, in jo nato zrežite na porcije.čebulo in kuhan riž. Juha naj lahno vre še 3 minute. Začinite jo s sojino omako. Juho porazdelite po skodelicah in jo okrasite s sezamovi semeni.

Hruškov kolač z mandljevim drobljencem

Za 12 kosov potrebujete:

  • 400 g moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol
  • 160 g masla
  • maščobo za model

Za kremo:

  • 800 g hrušk
  • 100 g rozin
  • 50 ml ruma
  • sok ½ limone 
  • 4 žlice drobtin
  • 100 g mandljevih lističev
  • 1 beljak
  • 1 žlico medu

Priprava:

1 Moko presejte in jo dobro zmešajte s kvasom in sladkorjem. Jajce, rumenjak in ščepec soli penasto stepite z mlekom in nato dodajte moki. Vse skupaj dobro pregnetite in dodajte stopljeno mlačno maslo. Zgnetite mehko in voljno testo in ga pustite 1 uro vzhajati na toplem.

2 Olupite hruške in jih drobno nastrgajte. Dodajte v rum namočene rozine, vse skupaj nakapajte z limonovim sokom in zgostite z drobtinami.

3 Testo razdelite na dva dela. Eno polovico testa razvaljajte in z njim obložite namaščen pekač (30 x 40 cm). Potresite s polovico mandljev in prekrijte s hruškovim nadevom. Razvaljajte drugo polovico testa in jo položite na nadev. Pripravljeno testo z nadevom naj na toplem počiva 15 minut.

4 Testo premažite z beljakom, stepenim z medom, in potresite z mandljevimi lističi. Kolač 35 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladi, nato ga prevrnite na kuhinjsko rešetko in zrežite na kose.

Makova pita s hruškami

Za 12 kosov potrebujete:

  • 125 g masla
  • 150 g drobno mletega sladkorja
  • 5 jajc
  • 100 g moke 
  • 40 g škroba
  • ½ zavitka pecilnega praška
  • 200 g mletega maka
  • 100 g marelične marmelade
  • maščobo in moko za model

Za kremo:

  • 200 ml mleka
  • 50 g moke 
  • 125 g masla
  • 80 g sladkorja v prahu 
  • 200 g hruškovega kompota

Za okrasitev:

  • 100 g mandljevih lističev 
  • 1 žlico pistacij
  • 1 svežo hruško za okrasitev

Priprava:

1 Ločite rumenjake od beljakov. Zmehčano maslo penasto stepite s polovico sladkorja in rumenjaki. Beljakom dodajte preostal sladkor in stepite trd sneg. Zmešajte obe mešanici. Na koncu dodajte presejano moko s pecilnim praškom in makom.

2 Testo dajte v namaščen in pomokan tortni model ter ga 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki naj se ohladi v modlu, nato pa ga prevrnite ven. Pečen biskvit vodoravno prerežite in spodnji del premažite z marmelado.

3 Moko vmešajte v mleko in jo med mešanjem zavrite. Vse skupaj naj nekaj minut lahno vre na nizki temperaturi, kozico nato odstavite in mešanico ohladite z mešanjem.

4 Maslo stepite s sladkorjem in ga postopoma vmešajte v mokasto kašo. Vse skupaj dobro stepite in razdelite na dva dela, en del porazdelite po spodnjem delu biskvita. Prekrijte z odcejenimi rezinami hrušk in pokrijte z vrhnjim delom biskvita.

5 Celotno pito premažite s preostalo kremo in stranice okrasite s praženimi mandljevimi lističi. Preostanek kreme dajte v vrečko za dresiranje in na torto nabrizgajte kupčke. Okrasite z rezinami hrušk in potresite s pistacijami in mandljevim čipsom.

Foto: Profimedia

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.