Trenutno v Sloveniji, zlasti v Ljubljani, na vsakem koraku dobite hamburger, in to dober, pravi burger.

Nekoliko več težav z njimi pa imajo vegetarijanci, saj zapriseženi mesojedci nanje po navadi pozabijo. Torej, kaj dati v vegetarijanski burger, da ne bomo jedli le solate in kruha?

Hamburger s fižolovo polpeto

200 g suhega fižola
2 pesti ovsenih kosmičev
korenje
1 čebula
koriander ali peteršilj
sol, poper

Priprava:

1 Fižol dan prej namočimo in naslednji dan skuhamo v sveži, slani vodi. Korenje nastrgamo in čebulo nasekljamo. Kuhan fižol odcedimo, stresemo v skledo in pretlačimo tako, da se struktura še čuti, torej še ni popolnoma tekoč ali kašast. Dodamo korenje, čebulo, ovsene kosmiče in začinimo.

2 Oblikujemo polpete in jih v ponvi ali na žaru zlato popečemo na obeh straneh.

3 Potem seveda sestavimo burger – dodamo solato, paradižnik, pečene bučke, jajčevce in papriko, kečap ali kakšno drugo omako za burgerje. Odlično se bo prilegla koruzna ali polnozrnata bombeta.

Koruzne bombetke za fižolov burger

300 g polnozrnate ali pirine moke
300 g koruzne moke
mleko
2 žlici olivnega olja
10–15 g kvasa
sol

Priprava:

1 Pred pripravo vse sestavine za kvašeno testo segrejemo na sobno temperaturo.

2 Kvasec. V skledici zmešamo deciliter mlačnega mleka, zdrobljen kvas ter po žličko sladkorja in moke. Pokrijemo in pustimo vzhajati 10 minut.

3 V skledo presejemo obe moki. Na sredi naredimo jamico, v katero nalijemo kvasec. Dodamo olje in sol, potem pa po postopoma prilivamo mlačno mleko in zamesimo gladko testo, ki se ločuje od sten posode. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga v skledi pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati 20 minut. Testo razdelimo na 20 koščkov, ki jih oblikujemo v okrogle bombete. Naložimo jih v pekač, tega pa postavimo v hladno pečico, ki jo segrevamo na 50 °C. Bombete pustimo vzhajati 20 do 30 minut. Temperaturo v pečici zvišamo na 180 °C, bombete pa pečemo 20 do 30 minut.

Čičerkin golaž

200 g čičerke (lahko iz konzerve ali suhe)
1 srednje velika čebula
1 večji korenček
3 žlice olivnega olja
2–3 žlice moke
1 cm ingverja
sol
beli poper v zrnu
1/2 žličke karijevega praška
1/2 žličke kurkume

Priprava:

Čebulo in korenček narežemo ter ju popražimo na olju. Čičerko odcedimo in oplaknemo s hladno vodo. Odcejeno stresemo na prepražene sestavine, premešamo in zalijemo z vodo (okoli 2 litra). Začinimo s soljo, zavremo in počasi kuhamo 30 minut. Po potrebi po malem prilivamo vodo; glede na to, koliko je izpari. Pa tudi glede na to, kako gost golaž nam je všeč. Moko in karijev prašek gladko razmešamo z nekaj žlicami moke, mešanico pa nalijemo v lonec. Nazadnje v lonec drobno naribamo olupljen ingver. Golaž kuhamo še 10 minut, da se čičerka zmehča. Čičerkin golaž tik pred koncem kuhanja začinimo s sveže mletim poprom.

Pa dober tek!

Liza - 15/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.