Dober dan se začne že z zajtrkom. Zakaj si ne bi pripravili domačih mislijev? Veliko boljši so od kupljenih, obenem pa tudi veste, kaj vsebujejo. Seveda pa je vse odvisno od pravilne mešanice.

Osnova

Vanjo spadajo kosmiči iz ovsa, pire, rži, pšenice ali ječmena – najboljše polnozrnati. Amarant lahko stresete v vročo ponev, jo pokrijete, odstavite in počakate, da ekspandira. Chia semena uporabljajte le v majhnih količinah (največ 15 g).

Hrustljavost

Dodajte sesekljane in pražene oreščke ali mandlje. Slastna so tudi lanena semena, ki so dobra za prebavo, sončnična in bučna semena ter pinjole.

Naravna sladkoba

Zanjo poskrbi suho sadje brez sladkorja, sveže sadje, javorjev sirup ali med.

Raznolikost

Poleg mleka lahko za mislije uporabite tudi sok, jogurt ali kefir.

Hitri recept: Prigrizek za na pot - mislijeve ploščice

Za 24 kosov potrebujete:

  • 100 g suhega sadja (rozine, marelice)
  • 60 g masla
  • 100 g tekočega medu
  • 120 g trsnega sladkorja
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • 160 g ovsenih kosmičev
  • • 100 g pirinih kosmičev
  • 100 g sesekljanih oreščkov

1 Pečico segrejte na 150 stopinj (ventilatorsko na 130 stopinj). Suho sadje zrežite na drobne kocke. Maslo segrejte z medom in sladkorjem. Dodajte sok. Primešajte ovsene in pirine kosmiče, sadje in oreščke.

2 Maso približno 2 cm debelo razporedite po pekaču in jo pecite približno 25 minut. Po peki naj se ohladi, nato pa jo zrežite na 24 pravokotnikov. Dober tek!

Liza - 11/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 11/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.