Španski temperament in portugalski okusi združeni v izdelkih Sol&Mar, ki jih najdete ekskluzivno pri Lidlu.

Španija

Španska kuhinja se je izoblikovala pod vplivom številnih ljudstev in njihovih kultur, ki so prihajala na Iberski polotok, veliko pa so Španci prinesli tudi s svojih osvajalskih pohodov. Tako so Rimljani na Iberski polotok prinesli olivno olje in česen. Krompir, paradižnik, bučke in paprike so Španci prinesli iz Južne Amerike. Afričani in Arabci so ibersko kulinariko popestrili z mandlji, rižem, citrusi ter kupom začimb.

Portugalska kuhinja sicer velja za lažjo od španske, vendar ji je kljub temu v mnogo stvareh zelo podobna. Portugalci zelo cenijo svoje ribje juhe oziroma ribe nasploh, uživajo pa tudi v odličnih sirih in prav posebnih sladicah. Španci obožujejo česen, žafran, svet pa jih pozna po peaelli, glasbi in nogometu.

Portugalci živijo od rib

Seveda se kulinarika Portugalske spreminja od regije do regije, toda prav povsod bodo na mizi sveža riba in školjke. Med njimi je na prvem mestu nacionalna jed bacalhau, za katero pravijo, da jo Portugalci pripravljajo na 365 načinov, za vsak dan v letu drugače. Poleg bakalara oz. polenovke so na glavnem mestu v kuhinji še olivno olje, vino in črna svinja.

Legendarna portugalska juha je Sopa de Pedra. Zgodba pravi, da je reven kmet s kamnom kot edino sestavino za v lonec po vasi zbiral dodatke za svojo juho. To pomeni, da lahko v to juhe daste praktično vse, kar imate v hladilniku, predvsem zelenjavo, z lahkoto pa ji dodate tudi riž in testenine. No, mimogrede, kamen niti ni tako nujna sestavina te juhe, to je le zgodba.

Španska večerja s tapasi in dobrim vinom

Španci si male prigrizke ali tapase običajno privoščijo v dobri družbi ob kozarcu odličnega vina, sangrije ali piva. Strežejo jih v skoraj vsakem lokalu, najboljša in največja izbira pa je seveda v t. i. tapas barih, ki jih ne boste težko našli po večjih španskih mestih.

Klasični tapas je velik za grižljaj ali dva, lahko je hladen (olive, pršut, sir, artičoke ...), lahko pa je tudi topel – na primer pečene sardine, ocvrte paprike, ocvrt krompirček s čilijevo ali česnovo omako in majonezo. Seveda je veliko tudi obloženih kruhkov, ki jih krasijo vse mogoče dobrote od parmezana, odličnega pršuta, ovčjega sira, morskih sadežev, česna, klobas, mesa ... Zelo priljubljeni so tudi kosi tortilje in galicijske empanade.

Liza - 19/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.