Hrana

Sirova juha z brokolijem

2 žlici koruznega škroba ali riževe moke in malo vode (za zgostitev)

sol in poper + še kakšno začimbo po okusu (npr. čili ali kajenski poper)

Čebulo in česen narežemo na drobne koščke in ju damo na olje prepražit. Najprej čebulo in ko se ta razpusti, dodamo še česen in pazimo, da se ne obarva, saj bo takrat postal grenek in jed bo uničena. Nato dodamo na drobne cvetke natrgan brokoli, na hitro podušimo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo na zmernem ognju 10-15 minut. Vmes naribamo sir, ki je na vrsti naslednji. Vsujemo ga v kozico, dodamo mleko in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.

Ampak… tukaj je nastala težava. Sir se ni in ni hotel raztopiti. Malo se sicer je, saj se je juha obarvala rumeno, dobila strukturo in vonj po siru, vendar so se na dnu naredile kepe, ki jih nikakor nisem mogla spraviti narazen. Kljub mešanju, povečevanju intenzivnosti ognja in njegovemu zmanjševanju… Kepe sira se niso raztopile. Pa ne vem, zakaj… Sklepam, da sem imela napačen sir – uporabila sem namreč edamec, ki sem ga imela doma in ker sem iz njega že delala sirove ocvrtke, sem sklepala, da se od stiku s toploto le deloma raztopi in nato zakrkne. Mogoče bi morala uporabiti topljeni sir za mazanje – za to sem že slišala, da se uporablja. Vsekakor pa bom morala za nasvet vprašati kakšnega kuharja. Tako bo najbolje in najhitreje. Res bi se rada naučila priprave sirove juhe, ker je odlična popestritev jesenskih in zimskih poznih popoldnevov, ko telo popolnoma ogreje. Še sploh, če dodaš kakšen čili poleg… mmmmm, že diši po njej.

No, da še končam pripravo. Nekaj minut pred koncem vanjo vlijemo zmes koruznega škroba ali riževe moke in vode, da se jiha zgosti. Solimo in popramo, morebiti dodamo kakšno začimbo in juha je pripravljena za uživanje.

Enostavna priprava, kajne? Pa tudi okusna je zelo, a če bi ocenjevali njen izgled, bi si zaslužila mogoče 2-3 na lestvici od 1 do 10. Upam. Sicer na prvi pogled sirovih kep ni bilo videti, a ko si juho zajel, struktura ni bila mehka in svilnata, kot bi morala biti. No, poskusim naslednjič. Še prej pa vprašam za nasvet.

Dodaj odgovor