Zdravje

Slabi zobje: nova Britanska bolezen

»V Veliki Britaniji se lahko bašete s čokoladnimi palčkami, pijete 20 piv na noč neprestano, intravenozno uživate heroin, pokadite 60 cigaret na dan ali celo spremenite spol. Za ta zdravljenja je odgovoren tako imenovan National Healthcare System (NHC) in jih tudi ponuja. Če pa ima kdo slabe zobe, potem pa lahko zdravljenje takoj pozabi!« pravi Alice Thomson.

Po pisanju medijev je v Veliki Britaniji praktično nemogoče najti kakšnega prostega zobozdravnika v javnem zdravstvu. Če se kdo znajde in se vendarle uvrsti v dolgo čakalno vrsto, mora na koncu vseeno poravnati kar osemdeset odstotkov stroškov zdravljenja. Populacija je razdeljena na dva velika razreda; kdor si zobozdravnika lahko privošči in nima težav s stroški, tisti si hitro najde zasebnega zdravnika. Čakalnih vrst praktično ni, je pa taka storitve nedosegljiva za mnoge prebivalce otoka. Manj premožnim tako ostane le možnost, da upajo na čim prejšnjo obravnavo. Težave z zobozdravstvom jih udarijo kar dvakrat, saj si posameznik s slabim ali pomanjkljivim zobovjem težje najde delo kar posledično pomeni manj finančnega zaledja in manj socialnih stikov. Jasno je, da si ljudje iz repa družbene hierarhije ne more zamisliti zasebnega zobozdravnika.

Po nedavni raziskavi, po kateri je agencija Mori pregledala stanje, je v zadnjem času kar 7,4 milijone Britancev skušalo najti termin pri zobozdravnikih javnega zdravstva, a neuspešno. Večina jih sploh več ne jemlje nove paciente, kar pomeni, da obravnavajo la svoje stare stranke. Po navedbah najbolj splošnih zdravniških nasvetov naj bi vsak otrok vsaj enkrat na leto obiskal zobozdravnika. Pri Britancih se to med otroki zgodi le pri vsakem tretjem. Za ostala dva primanjkuje zobozdravnikov.

Iz tega se je v Mehiki že razvila sopomenka za slabe zobje: ‘dientes ingles’, kar v neposrednem prevodu pomeni ‘slabi zobje’. Mehikanci britanske turiste prepoznavajo kot ’tiste, ki imajo slabe zobe’. Nekoč je zahodni svet predstavljal standard, po katerem se je odzival celotni svet, zaradi

objestnih prehranjevalnih razvad pa je postal sramotni kamen. Če se Velika Britanija ne bo v trenutku spoprijela s težavo in konstruktivno rešila težave s učinkovitostjo javnega zobozdravstvo, bo naslednja generacija razpolagala le še s tretjerazrednim ugrizom, tako mediji.

Dodaj odgovor