Saj veste, ko že mislite, da ste pravi mojster ali še bolje mojstrica pranja, se vam na lepem pobarva cel stroj ali se vam popolnoma nepričakovano skrči nov bombažen pulover.

Zato je včasih fino, da malo ponovimo osnove. Gremo lepo po vrsti, korak za korakom.Osnova – kako ločimo obleke?

Obleke seveda ločimo po barvi in po materialih. Vseh oblek tudi ne peremo na istih temperaturah – bele po navadi peremo pri 60 stopinjah ali celo več, barvne na nizkih.

Sortiranje po barvi

Seveda je več načinov, kako ločimo obleke – bele, temne, svetle, kavboj in občutljivo. Seveda so eni še bolj natančni, a to so najbolj osnovne kategorije.

  • Belo: bele majice, spodnje perilo, bele nogavice in podobne stvari spadajo v to kategorijo. To so le običajne, pretežno bombažne obleke, za katere moramo le paziti, da jih ne obarva kakšen barven kos garderobe ali pa posivi kakšna črna nogavica. Če niso zelo umazane, to lahko peremo na 40 ali 60 stopinj Celzija. Za belo perilo uporabite lističe Instant White, ki so prav posebej namenjeni za »bel stroj«.
  • Temno: sive, črne, temno modre, rdeče, vijoličaste in tudi rumene obleke spadajo v ta 'temni' stroj.
  • Svetlo: to niso bele obleke, ampak bolj pastelne, rožnate, svetlo modre, svetlo zelene in rumene obleke. Perite jih na 40 stopinjah.
  • Džins: vse, kar je narejeno iz džinsa, od kavbojk, srajc do suknjičev.
  • Občutljivo: v ta stroj dajte občutljivo perilo – ženske modrčke, občutljive spodnje hlačke, svilene stvari in obleke, ki se zelo zmečkajo. Zagotovo ima vaš stroj poseben program za pranje občutljivih oblek.

Uporabite lovilce barv

Ali se je tudi vam že kdaj pripetilo, da ste vzeli svojo najljubšo majico iz pralnega stroja in pri tem opazili, da je nenadoma postala povsem rožnata zaradi rdečih nogavic med perilom? Ste bili potrti, ko ste opazili, da je vaše najljubše spodnje perilo povsem posivelo, ker ste ga oprali skupaj z barvnim perilom? K sreči obstaja odlična pomoč v obliki revolucionarnih lističev za lovljenje barv Colour Catcher blagovne znamke K2r. In kako deluje revolucionarna inovacija? Najprej v stroj položite listič za lovljenje barv, nato pa ga napolnite s perilom, saj bo tako učinek največji. Dodajte detergent kot običajno, nato pustite, da lističi opravijo svojo nalogo. Običajno barvila, ki odstopijo od barvnih tkanin, odtekajo v pralno vodo, vendar pa se lahko odlagajo tudi na drugih oblačilih, ki so v pralnem bobnu in povzročijo obarvanost perila ali sivo kopreno na belih tkaninah. Zato barve sčasoma izgubijo intenzivnost in zbledijo.

Razvrščanje po teži

Imejte v glavi, da barva ni edina stvar, ki naj vas vodi pri razvrščanju perila. Upoštevati moramo tudi težo materialov.

Če imate na primer nekaj zelo težkih kosov – velikih brisač, jopic z zadrgo, delavskih hlač ... tega nikar ne perite skupaj z nežnimi majčkami in oblekami, saj jih lahko poškodujejo in raztrgajo. Verjemite nam, vse smo že poskusili in tudi kakšen kos vrgli v smeti. Prav tako skupaj ne sušite različno težkih oblek.

Liza - 24/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 24/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.