Preproge so spet v modi. Velike, majhne, volnene, kosmate … izbira je res velika in odločitev samo vaša.

Kako kupovati vintidž preproge?

Ben Soleimani, priznani strokovnjak za preproge, ima tudi sam veliko zbirko. “Prva vprašanje, ki bi ga sam postavil prodajalcu, je, kaj je tisto, kar neko preprogo dela tako posebno? Potem je dobro vprašati, od kod prihaja in kdaj je bila izdelana. Strokovnjak sicer lahko sam ugotovi, od kod je posamezna preproga, in sicer glede na vzorec, izdelavo, material. Laik pa pač tega ne more vedeti.”

Kako lahko ocenite, da je preproga res dragocena?

Najprej vam mora biti preproga res všeč. To je že prvi razlog, da se vam zazdi vredna. Potem je tu seveda izdelava. Ročno tkane preproge so nekaj povsem drugega kot strojno tkane. In vse majhne nepopolnosti, ki jih opazimo pri izdelavi, so tiste, zaradi katerih je nekaj posebnega.

Kako lahko nekdo oceni, da je preproga ponaredek, ki naj bi samo deloval vintidž?

Na prvi pogled seveda lahko vsakdo preprogo narobe oceni. Danes so pravi mojstri, ki znajo narediti imitacijo vintidž preproge. Vendar pa ji zelo težko vdihnejo patino. Z leti je tekstura preproge nekoliko mehkejša in tudi barve niso več tako zelo intenzivne, na primer.

Zakaj bi nekdo želel kupiti staro preprogo, če pa lahko kupi novo?

To je seveda odvisno od posameznika. So ljudje, ki iščejo neko patino, ki imajo radi v stanovanju stvari, iz katerih veje zgodovina, ki so že nekaj dale skozi. In taki se bodo vedno raje odločili za vintidž kot pa za nov kos. Seveda lahko vintidž enkratno mešamo z modernimi kosi pohištva in s tem dobi prostor povsem personaliziran videz.

Pripravila: Sandra Bratuša
fotografije: www.delightfull.eu

Članek je bil objavljen v reviji Moje lepo stanovanje (december 2017), ki jo dobite na prodajnih mestih po celi Sloveniji!

Moje lepo stanovanje

Moje lepo stanovanje - DECEMBER 2017

Članek je objavljen v reviji
Moje lepo stanovanje - DECEMBER 2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.