Spustite ustvarjalnost na plan in si dajte duška s premikanjem pohištva

Svetujemo vam, da upoštevate še nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali hitro preobraziti prostor in mu dati povsem nove dimenzije ter novo uporabno vrednost.

Prednostno obravnavanje večjih in pomembnih kosov pohištva

Ko se lotevate preurejanja prostora, se najprej osredotočite na večje kose pohištva, ki zavzamejo več prostora in so tudi odločilni pri nadaljnjem prerazporejanju manjših kosov pohištva. Določite tudi vse manjše, a za vas izredno pomembne kose pohištva, ki se jim v nobenem primeru ne boste odpovedali ali jih postavili v zadnji prosti kot.

Kaj se lahko zgodi?

Zavedati se je treba, da ima odločitev o tem, kako in kam bomo glede na prostor postavili določene kose pohištva, tudi posledice:
1. V novem prostoru se boste počutili drugače! Poskrbite, da nova razporeditev pohištva ne bo delovala utesnjeno, ampak bo že na prvi pogled izvabila sproščeno vzdušje.
2. Nova razporeditev pohištva lahko vpliva na dojemanje velikosti sobe – lahko jo vizualno pomanjša, kakšen utesnjen kotiček pa osvetli in na videz poveča; ravno to naj bo vaš cilj.
3. Ko prerazporejate pohištvo, pogosto uporabljene kose pohištva postavite bližje kotičkom, v katerih se radi zadržujete, da vam bo nova razporeditev dala občutek boljšega nadzora.
4. hPri preurejanju pohištva je treba slediti potrebam vseh, ki v prostoru bivajo, ob večjem številu oseb, ki določen prostor uporabljajo, pa bo treba skleniti tudi kakšen kompromis!

Razmislek o morebitni novi vlogi posameznih kosov pohištva

Ne zanemarite tudi možnosti, da pohištvu lahko z nekaj domišljije dodelite povsem novo vlogo v stanovanju – stol brez naslona lahko na primer postane podstavek za bujno zeleno lončnico; klubska mizica se lahko iz središča sobe preseli k steni in ponudi zatočišče knjigam, svečkam ali okrasnim predmetom; manjšo omarico lahko privijačite na steno in uporabite namesto polic.

Kateri kosi ostanejo in katerih ne potrebujete več?

Z leti se potrebe spreminjajo in nekateri kosi pohištva v vašem življenju ne opravljajo več svoje funkcije, zato dobro razmislite, ali boste obdržali vse, kar je v sobi, ali boste morda kakšen kos prestavili v drugo sobo ali se ga celo znebili za vedno, saj ne služi več svojemu namenu ali pa je zastarel, se ne poda slogu, ki bi ga radi vnesli v prenovljen prostor. Da se boste lažje odločili, sestavite seznam prioritetnih kosov pohištva in v tej fazi sprejmite še eno pomembno odločitev – ali je za vaše potrebe nujno kupiti še kakšen nov kos pohištva ali pa morda uporabiti kakšnega iz sosednjih prostorov.

Imate doma prostor za shrambo?

Da bodo lahko prav vse sobe v vašem domu zadihale, si priskrbite shrambo, v katero boste lahko odlagali stvari, ki jih ne potrebujete vsakodnevno. Če imate majhno stanovanje, poiščite in izkoristite vsak kotiček – stena okrog oboka vrat ali oken tako na primer lahko postane mala domača knjižnica za vse knjige, ki vam sicer ležijo po omarah in policah; po meri izdelane omarice pod stopnicami lahko rešijo vaše težave s shranjevanjem, široki hodniki lahko z ožjimi (če je le mogoče vgradnimi) omarami, ki naj segajo vse tja do stropa, postanejo zatočišče za številne stvari.

Preden zavihate rokave, se poigrajte in poiščite pravo lego posameznemu kosu!

Ko imate pregled nad imetjem, ko veste, kam boste pospravili stvari, ki jih vsakodnevno ne potrebujete, je čas za naslednji korak – a to še ni premikanje pohištva! Preden se lotite premikanja pohištva, si izrišite želeno postavitev na list papirja, upoštevajoč vse mere v pomanjšanem merilu – tako sobe, oken, vrat, obokov, prehodov ipd. kot tudi vse mere pohištva, ki jih boste v prostoru obdržali; ne pozabite, da pohištvo s predali, vratci in drugimi premikajočimi se deli potrebuje dodaten prostor. Posamezne kose pohištva lahko izrežete iz papirja in jih prestavljate po papirju, ki predstavlja sobo. Tisti računalniško bolj spretni pa lahko na spletu poiščete brezplačne programe, s katerimi si lahko pomagate do optimalne razporeditve glede na lastne potrebe.

Besedilo: Metka Pravst

Liza - 35/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 35/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.