Sedežne garniture ne kupujete vsak dan, zato je premišljena izbira še kako pomembna.

kako izbrati sedežno garnituro, ki bo ustrezala vašim potrebam? Nekaj napotkov vam bo morda koristilo, še preden se boste podali po trgovinah.

V kakšen prostor jo boste postavili?

Velikost sedežne garniture mora biti prilagojena prostoru, v katerem bo sedežna garnitura dobila svoje mesto. Zato preden se odpravite po nakupih, natančno premerite prostor, ki ga imate doma na voljo za sedežno garnituro. V velikih prodajnih salonih vas bodo oči prevarale in izgubili boste občutek za realno velikost. Vsaka sedežna garnitura je namreč tam videti veliko manjša, kot je v resnici. Zato dobro premerite prostor in preverite mere sedežne garniture še pred nakupom.

Koliko članov bo sedelo na njej?

Na velikost sedežne garniture vpliva še en pomemben dejavnik, in sicer število družinskih članov, ki jo bo uporabljalo. Prav tako na izbiro velikosti sedežne garniture vpliva pogostost njene uporabe. Se boste na sedežno garnituro zleknili po kosilu ali na njej celo pojedli kakšen obrok med gledanjem najljubše nadaljevanke, jo boste uporabljali vsak dan po napornem delu, jo bodo zasedli vaši otroci po šoli in cela družina med vikendi ob gledanju filmov, boste na njej gostili tudi obiskovalce vašega doma? Vse to so dejavniki, ki vplivajo na izbiro tiste prave sedežne garniture, ki bo na koncu služila svojemu namenu.

Oblika je pomembna

Sedežna garnitura naj se ujema tudi z notranjo opremo prostora – če imate starinske omare, se bo v prostor podal kavč s starinskim 'dizajnom', moderno opremljena stanovanja pa prisegajo na minimalistično oblikovane kose. Lahko se seveda odločite tudi za mešanje slogov, a vam svetujemo, da se v tem primeru posvetujete z arhitektom ali s svetovalcem za notranje opremljanje.

Kako jo boste spravili v stanovanje?

Če je sedežna garnitura večja in sestavljena iz več delov, preverite, kakšne so mere posameznih delov, kajti upoštevati morate, da je treba sedežno garnituro spraviti do vaše dnevne sobe – ali bo šla sedežna garnitura v dvigalo, če živite v bloku, in ali bodo vhodna vrata ali vrata med hodnikom in dnevno sobo sploh dovolj široka?

Za ležanje ali sedenje?

Vprašajte se tudi, kakšne so vaše navade in navade vaše družine – ali boste na sedežni garnituri večino časa preležali ali jo boste uporabljali izključno za sedenje. Če na sedežni radi ležite, izberite takšno, ki ima širše sedišče in mehkejše polnilo, lahko ima tudi mehke blazine – v takšne sedežne garniture se navadno ob poskusu sedenja dobesedno ugreznete. Če boste na sedežni raje posedeli, izberite tršo različico – z ožjim sediščem, tršim naslonom in tršim polnilom, lahko tudi z vzmetenjem –, ki bo omogočila pravilnejšo lego hrbtenice, v oporo naj vam bodo tudi trše okrasne blazine. Če bi radi ugodili vsem članom, si lahko umislite dodatne elemente za noge, ki bodo članom, željnim počitka, omogočili prijetno ležanje, medtem ko bodo drugi gledali televizijo sede.

Kako jo boste očistili?

Če boste sedežno garnituro uporabljali tudi namesto jedilne mize, morate izbrati takšne materiale, ki jih boste z lahkoto očistili, če se bo kaj polilo ali popackalo. Lahko izberete tudi sedežno garnituro s snemljivo in pralno prevleko, kar vam bo zagotovo olajšalo vzdrževanje čistoče v domu. Če imate doma majhne otroke, boste na ta vidik še posebej pozorni.

Pri misli na vzdrževanje čistoče pa naj opozorimo še na en pomemben vidik – na višino podnožja, na katerega navadno pri izbiranju sedežne garniture povsem pozabite. Boste lahko posesali in pomili tla pod kavčem, ne da bi ga morali premikati po prostoru?

Ko je sedežna garnitura tudi postelja

Če potrebujete raztegljiv kavč z ležiščem in s prostorom za shranjevanje posteljnine, pred nakupom obvezno preverite velikost in trdoto ležišča, preglejte velikost prostora za shranjevanje in bodite pozorni na kakovost mehanizma – predvsem če ga boste uporabljali vsakodnevno.

Kakšen je vaš proračun?

O kakovosti in posledično tudi ceni sedežne garniture naj odloča proračun, ki ste ga pripravljeni zapraviti, in temu primerno izberite trgovine, v katerih boste sedežno garnituro iskali in tudi kupili. Ne izgubljajte časa z iskanjem sedežne garniture v trgovinah višjega cenovnega razreda, če se odločite, da boste kupili poceni kavč. Z nakupom pa tudi ne hitite. V trgovinah imajo vedno pripravljene posebne akcije, ki vas lahko zelo hitro prepričajo v nakup napačnega kosa pohištva. Nakupa sedežne garniture se lotite premišljeno, dobro preglejte ponudbo po trgovinah, preizkusite vsako posebej in ne hitite z odločitvijo, da ne bo tako pomemben kos pohištva postal le še en zgrešen nakup.

Seveda pa si lahko sedežno garnituro tudi naročite po meri, le da je to dražja izbira – če je za vaš dom pomembnejša kakovost in jo postavljate pred ceno, le pogumno naredite ta korak do popolne sedežne garniture, ki vam bo služila dolga leta in z udobjem poplačala investicijo.

Besedilo: Metka Pravst

Liza - 23/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.